NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoEspañol

Bomenkap – Natuur ‘de longen van de aarde’

Dit is een inzending van een zeer bezorgde en begane burger. Wij brengen dit graag onder de aandacht.

Bosgroep Midden Nederland wil de monumentale bomen aan de Broekhuizerlaan in Leersum kappen.
Deze bomen staan op een landgoed dat vrij toegankelijk is voor jong en oud, rijk of arm en is cultureel erfgoed met monumentale exemplaren (zie foto’s bijlagen).

Het gaat om 340 bomen die in één keer gepakt gaan worden (voor het hek van landgoed Broekhuizen). Vervolgens zal er na 6 jaar de lanen er omheen en over 12 jaar nog de gehele (dubbele) lanen achter het hek, dus op het landgoed van Broekhuizen zelf ook gekapt worden. In totaal gaat het om circa > 680 bomen die rond de 150 jaar of ouder zijn.

(bron:https://www.gelderlander.nl/utrecht/partij-voor-de-dieren-provincie-moet-ingrijpen-bij-omstreden-bomenkap-leersum~af72b2f0/).

Hier willen de particulieren eigenaren samen met Bosgroep Midden Nederland nieuwe bomen voor in de plaatst neer zetten van ongeveer 6 meter, de beuken die er nu staan zijn enorm (25-30 meter).

De heer J’ørn Copijn (boomchirurg en telg van de al 250 jaar bekende familie van de Copijnen die doordrenkt is met bomenkennis en geschiedenis) geeft aan dat het onvoorstelbaar is en legt de nadruk op hoelang het duurt voor dat de bomen weer “terug gegroeid” zijn (<200 jaar). En hij zegt daarbij:  “Je kan toch niet opeens zeggen, nou nu is het leven lang genoeg geweest.” en dus “kop eraf”.
De heer J’orn Copijn en derden zeggen dus dat de bomen nog makkelijk 100 tot 200 jaar mee kunnen, daarentegen zegt Bosgroep Midden Nederland dat de bomen gevaarlijk en rot van binnen zijn en dus gekapt moeten worden met een herstelplan.

J’ørn Copijn en klimaatclub Urgenda hebben ondertussen de handen ineengeslagen om de beuken aan de Broekhuizerlaan in Leersum te redden van de kap. Dat willen ze doen door de bomen gratis te onderhouden!

De unieke bomenrij mag namelijk niet verloren gaan!
https://www.ad.nl/utrecht/boomchirurg-en-klimaatclub-willen-beuken-in-leersum-onderhouden-om-kap-te-voorkomen~a9197373/ Bron+Video

Ook de Partij voor de Dieren wil nu dat de provincie Utrecht zich met de slepende kwestie gaat bemoeien.

Zodat deze monumentale laan niet verloren gaat en ook het onderkomen van dieren niet verwoest wordt (bron: https://www.gelderlander.nl/utrecht/partij-voor-de-dieren-provincie-moet-ingrijpen-bij-omstreden-bomenkap-leersum~af72b2f0/ = inclusief filmpje).

Strijd voor een beter bomenbeheer!
Een boom staat gemiddeld maar 35 jaar in Nederland voordat hij wordt gekapt.
Kapitaalvernietiging, vindt Joost Verhagen. Als men namelijk weet dat een beuk eerst 100 jaar groeit, dan 100 jaar leeft en dan 100 jaar afsterft.
 
 
De waarde van een boom
 
Een beetje boom is al gauw €8000,- waard. 
Joost Verhagen schat de waarde van één boom uit de bedreigde beukenlaan op ongeveer €30.000,-! Omdat het een rij van > 700 beuken is, daalt de waarde per boom. 

Als er gekeken wordt naar CO2-vastlegging, dan hebben de bomen elk zo’n 10.000 kilogram vastgelegd. En in de toekomst leggen ze elk jaar ongeveer 150 kilogram vast. Dat is ongeveer €3.600 euro aan CO2-opslag. Daarnaast leggen de bomen elk jaar luchtverontreinigende stoffen vast, bijvoorbeeld 15 gram fijnstof PM 2,5, de meest schadelijke fijnstof. 

 

Eigenaren (waaronder Maarten Stratenus) hebben een eerste vergunning aangevraagd voor de kap van ruim driehonderd bomen. Onderhand heeft hij al opdracht gegeven voor de kap, want de bomen zijn op volgens hem. 

bron: https://www.ad.nl/utrecht/dit-is-waarom-338-stokoude-beuken-aan-het-mooiste-laantje-van-nederland-gekapt-moeten-worden~a0ddb788/

Oordeelt u zelf maar “of het mooiste laantje van Nederland”, aan de hand van de foto’s, de artikelen, de informatie of deze “op zijn” en zelfs nu tijdens de klimaatcrisis gekapt moeten worden.

 

Zie hieronder ook de petities tegen bomenkap en biomassa en de website bomenkap meldpunt om bomenkap tegen te gaan.

Natuur ‘de longen van de aarde’

Bronnen:
https://www.ad.nl/utrecht/deze-monumentale-bomenrij-dreigt-te-verdwijnen-maar-is-dat-nou-echt-nodig~ab87a7e4/
https://www.gelderlander.nl/utrecht/partij-voor-de-dieren-provincie-moet-ingrijpen-bij-omstreden-bomenkap-leersum~af72b2f0/
https://www.nieuwsbladdekaap.nl/lokaal/natuur-en-milieu/346290/bosgroep-wil-bomen-langs-broekhuizerlaan-leersum-vervangen-707011
https://www.ad.nl/utrecht/boomchirurg-en-klimaatclub-willen-beuken-in-leersum-onderhouden-om-kap-te-voorkomen~a9197373/
https://www.oozo.nl/hulpdiensten/utrechtse-heuvelrug/leersum/verspreide-huizen-in-het-lage-gebied-darthuizen/politie/8291429/heuvelrug-de-dreigende-bomenkap-bij-huis-doorn-en-kasteel-broekhuizen-zorgt-voor
https://www.ad.nl/utrecht/dit-is-waarom-338-stokoude-beuken-aan-het-mooiste-laantje-van-nederland-gekapt-moeten-worden~a0ddb788/

Petities:
https://petities.nl/petitions/stop-grootschalige-bomenkap-een-ander-en-duurzamer-natuurbeleid
https://petities.nl/petitions/stop-per-direct-de-subsidie-op-biomassacentrales-in-nederland?locale=nl
https://petities.nl/petitions/stop-de-massa-bomenkap-in-nederland-67371e7e-8572-4fbd-a96e-b147658681cc?locale=nl

Bomenkap meldpunt:
https://www.bomenkapmeldpunt.nl/

Website J’ørn Copijn:
https://www.jorncopijnbruinebeuk.nl/
https://www.copijn.nl/bomenspecialist/

Fotogallerij

 

5 3 votes
Artikelbeoordeling
Subscribe
Abonneren op
3 Reacties
meest gestemd
nieuwste oudste
Inline Feedbacks
View all comments
Alex i

Wouldn’t surprise me if this is related to biomass. Biomass is plant or animal material used for energy production.

Zembla, March 22 – 2017

https://youtu.be/6LHGbiyvZto

Here’s another one. Welcome to the Bio Economy!

https://youtu.be/7coUMlJ3n4U

metavdmeer

Ohhhhhh zou zonde zijn ja

dreamteam

De ovens van Vattenfall moeten toch draaien nietwaar, dit hout wordt nou omgezet in groene stroom, die in werkelijkheid bruin is, de rook uit de schoorstenen is ook al zo’n progressie, het staat namelijk bijna gelijk aan bruinkool qua uitstoot van CO2, fijnstof en andere niet prettige residuen, maar ja aardgas is fout zeggen ze!
https://www.youtube.com/watch?v=94bdMSCdw20

Doe normaal…en  DRAAG HET UIT!

THIERRY BAUDET'S NIEUWE BOEK

POLITIEK VAN HET GEZOND VERSTAND

Van: Thierry Baudet

24,95 bij Succesboeken

Laatste nieuws

EURODYNAMYCA

Van: Jean Wanningen

19.95 bij succesboeken.nl
DE BILDERBERGS CONFERENTIES

Van: G.Aalders

22,50 bij Succesboeken
3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x