Oprecht Onafhankelijk Nieuws & Opinies

Bennett waarschuwt Hamas: “ons geduld is op”

De nieuwe minister-president van Israël, Naftali Bennett, heeft Hamas gewaarschuwd tijdens een herdenkingsbijeenkomst voor de doden van de Gazaoorlog van 2014. De premier stelde daar dat Israël’s “geduld op is.”

Tijdens zijn eerste publieke activiteit sinds zijn aantreden als premier heeft Bennett benadrukt dat zijn regering een agressievere aanpak van geweld uit Gaza zal hanteren.

In de eerste week van deze regering zijn er al twee bombardementen uitgevoerd op Gaza door het Israëlische leger, als reactie op brandballonnen die uit de Palestijnse enclave zijn opgestegen. Deze ballonnen lijken onschuldig, maar ze hebben al grote bosbranden veroorzaakt in het grensgebied.

Het sudderende geweld komt een maand nadat Hamas duizenden rakketten Israël in lanceerde tijdens een 11-dagen durende geweldronde, waar Israël met honderden luchtaanvallen reageerde  op Hamas-doelen.

“Onze vijanden zullen de regels leren kennen: we tolereren geen geweld en een langzame druppel [van raketten]”, zei Bennett. “Ons geduld is op.”

“De inwoners van de periferie van Gaza zijn geen tweederangsburgers”, zei hij, en somde enkele van de steden op die het zwaarst getroffen zijn door raketbeschietingen vanuit de Strook. “Degenen die in Sderot, Ashkelon en Kfar Aza wonen, verdienen het om in vrede en veiligheid te leven.”

In de Gazastrook zullen de Palestijnen moeten wennen aan een andere Israëlische perceptie van “initiatief, agressiviteit en innovatie”, zei hij.

“Het is niet de bedoeling om degenen te schaden die niet in opstand komen om ons te doden, en we haten degenen die gegijzeld worden door een wrede en gewelddadige terroristische organisatie niet”, zei Bennett, verwijzend naar Hamas, dat de Gazastrook regeert.

Buiten het evenement, dat werd gehouden tijdens de militaire ceremonie op de berg Herzl in Jeruzalem, was er een demonstratie waarin de regering werd geëist om de stoffelijke overschotten terug te geven van Hadar Goldin en Oron Shaul, IDF-soldaten die werden gedood tijdens de 50-daagse operatie Protective Edge en wiens lichamen zijn gehouden door Hamas. Hamas houdt ook twee Israëlische burgers vast die uit eigen beweging Gaza zijn binnengekomen.

Over de Israëlische gevangenen en de overblijfselen van de soldaten zei Bennett: “We zullen er alles aan doen om ze naar huis terug te brengen.”

“Ik weet dat je door de jaren heen veel beloften en teleurstellingen hebt gehoord. Maar nu is het onze wacht, en we zullen vastberaden handelen.” – Naftali Bennett

Bennett zinspeelde ook op de samenstelling van zijn regering, een coalitie van linkse, rechtse en centristische partijen, evenals de Ra’am, een islamistische Arabische partij.

“Vandaag de dag, meer dan ooit, moeten we de draden versterken van het weefsel dat ons samenbindt tot één natie. Het is mogelijk om samen te handelen zonder afgeschrikt te worden door degenen die anders zijn.”

Protective Edge bracht ‘jaren van rust’

Terwijl Bennett naar het podium liep om te spreken, viel de vader van een gesneuvelde soldaat hem verbaal aan voor zijn steun aan de grondoperatie die deel uitmaakte van de campagne van 2014, en die leidde tot talloze doden van soldaten. Bennett was destijds lid van het veiligheidskabinet.

Toen hij opmerkte dat de operatie van vorige maand, bekend als Guardian of the Walls, werd uitgevoerd zonder een grondinval, riep de man uit: “Dus we hebben het geleerd ten koste van Protective Edge? U was een van degenen die de premier [Netanyahu] opriepen om hem onder druk te zetten om Gaza binnen te komen. Wat is er gebeurd?! Wat is er gebeurd?!”

Bennett zei in zijn toespraak dat de soldaten die in 2014 vielen, “vele levens” hebben gered en dat Israël destijds niet de ondergrondse barrière had die het vervolgens rond Gaza bouwde om grensoverschrijdende Hamas-tunnels te blokkeren.

De herdenkingsbijeenkomst werd ook bijgewoond door minister van Defensie Benny Gantz en president Reuven Rivlin.

Gantz, die de stafchef van de IDF was tijdens de oorlog van 2014, zei dat het jaren van rust had gebracht in grensgemeenschappen.

In het kielzog van de meer recente campagne, “moeten we de militaire prestaties gebruiken in een diplomatiek proces en ijverig zijn dat wat in het verleden was, niet in de toekomst zal zijn”, zei hij, terwijl hij de slogan van de nieuwe regering gebruikte voor zijn aangekondigde verandering van de aanpak van de vorige regering om het geweld uit Gaza aan te pakken.

“We werken aan vrede op lange termijn, versterken van de gematigde elementen, geleid door de Palestijnse Autoriteit, brengen de jongens naar huis en creëren een betere realiteit voor onze buren in Gaza.” – Benny Gantz

“Operatie Protective Edge was een strijd om het huis, een waardige en rechtvaardige campagne van een soevereine staat die zijn burgers moet beschermen en hun routine moet herstellen. Onze vijand is een extremistische en wrede, moorddadige, terroristische organisatie die niet veel aandacht schenkt aan het welzijn van de inwoners van Gaza en hen blijft gijzelen” – President Reuven Rivlin

Tijdens het conflict van 2014 kwamen 67 soldaten en zes burgers, waaronder een vreemdeling, om het leven. Volgens het door Hamas geleide ministerie van Volksgezondheid in Gaza zijn meer dan 2.300 Palestijnen gedood. Israël zegt dat veel van de doden in Gaza strijders waren.

Israël wederom aangevallen!

Spread the love
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Deel dit artikel!

Subscribe
Abonneren op
guest
Mag uw echte naam zijn of een pseudoniem
Niet verplicht
11 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Zie alle comments
CommonSenseTV
nl Dutch
X
11
0
Wat is uw reactie hierop?x
()
x