CommonSenseTV Get real!

Steun het échte nieuws!

Onze Facebook, Twitter en Telegram

Winkeliers woedend op Rutte: INretail ‘Wij houden ze niet meer tegen.’’

Winkeliers zijn furieus op premier Mark Rutte die vandaag liet doorschemeren dat het versoepelen van de coronamaatregelen op 28 april waarschijnlijk geen haalbare kaart is. Brancheverenging INretail meldt begrip te hebben voor winkeliers die de deuren toch opengooien.  ,,Wij houden ze niet meer tegen.’’

Op het raam van een gesloten winkel hangt een bord met de tekst ‘Wij gaan sluiten’. Door de lockdown zijn veel niet-essentiële winkels al lange tijd gesloten en vreest de sector voor faillissementen.

Het plan was om op 28 april de avondklok te schrappen, de horeca buiten (terrassen) te heropenen, net als de detailhandel, mits de cijfers het toelieten. Maar doordat de besmettingen hoog blijven, temperde Rutte vanochtend al de verwachtingen. ,,We gaan echt geen onverantwoorde dingen doen’’, zei hij. Dit weekend is er weer een Catshuisoverleg. Als de cijfers geen dalende trend laten zien voor die tijd, wordt de datum van 28 april weer geschrapt.

INretail, branchevereniging van de winkeliers, reageert geschokt op de opmerking van Rutte. ,,Ik heb net een aantal ondernemers gesproken en ze zijn furieus‘’, aldus INretail-directeur Jan Meerman.

,,Rutte heeft compleet lak aan onze situatie. Hij zegt dat zorgmedewerkers op hun tandvlees lopen, maar veel winkeliers hebben geen tandvlees meer over en gaan failliet. Onze premier mag nooit meer zeggen dat hij ons begrijpt, hij heeft geen idee wat hij losmaakt met zijn opmerking die hij naar mijn mening uit de losse pols doet. Hij heeft de empathie van een mug.’’

Massaal

Volgens Meerman is het ondanks het hoge aantal besmettingen mogelijk dat de winkels helemaal opengaan. ,,Dat kan op een veilige manier. Ik denk eerlijk gezegd dat dit ook massaal gaat gebeuren op 28 april. Steeds meer ondernemers nemen het risico op een boete voor lief, want anders hoeven ze helemaal niet meer open. Ik hou ze niet meer tegen.’’

Hema-topman Tjeerd Jegen vindt dat de winkels in ons land helemaal niet dicht hadden gemoeten. Dat zei hij bij radiozender BNR. Uit de RIVM-analyses zou volgens Jegen blijken dat er nauwelijks infecties aan winkelbezoek te wijten waren. „De klantcontacten zijn zo kort, de regels hadden we zo goed uitgevoerd, in mijn ogen was het gewoon ’over the top’ om winkels te sluiten.” Nederland kent een van de langste winkelsluitingen van Europa.

Heeft de Straffe Taal van INretail iets in beweging gezet?

Ik vermoed van wel, want beroeps leugenaar rutte en het deep state kabinet beginnen nu toch wel te voelen dat de rek eruit is en zullen waarschijnlijk de regels versoepelen om voor zichzelf wat ademruimte te creëren.

Het kabinet is na het Catshuisberaad positiever geworden waardoor de verwachting is dat per 28 april de eerste stap van het openingsplan ook daadwerkelijk mogelijk is.

In het openingsplan stond opgeschreven dat de avondklok zou worden afgeschaft, de winkels en terrassen zouden kunnen openen en de bezoekregeling zou worden uitgebreid van 1 persoon naar 2 personen.

‘Iets positiever’

“De geluiden zijn na het Catshuisoverleg iets positiever geworden over wat er per 28 april mogelijk is”, zegt politiek verslaggever Fons Lambie. “De huidige stand van zaken, de verwachting nu is dat de avondklok kan worden afgeschaft. De andere drie maatregelen kunnen versoepeld worden, maar wel onder een aantal voorwaarden.”

“Denk bijvoorbeeld aan een maximaal aantal bezoekers per winkel of een beperking van tijdstippen voor terrassen. Ook kun je dat twee bezoekers thuis ontvangen, maar dat maar een keer per dag. Dergelijke voorwaarden en beperkingen worden nu de komende dagen uitgewerkt.”

Verkiezingen in coronatijd als lakmoesproef van de vertrouwenssamenleving |  De Volkskrant

Waarom?

Waarom versoepelingen nu mogelijk zijn? “Men was eerder deze week nog vrij negatief, maar vanuit het Catshuis klinken toch voorzichtig hoopvolle geluiden. Het totaalbeeld, hoe het nu gaat met het coronavirus, is iets positiever en biedt iets meer ruimte. Het gaat dan niet alleen over het aantal ic-opnames, de nieuwe ziekenhuisopnames, maar ook over het aantal gevaccineerden in ons land.”

Al eerder werd bekend dat vanaf 26 april de hogescholen en universiteiten heropenen voor in ieder geval één dag per week fysiek onderwijs.

Bron: Rtl + AD

 

Kort geding tegen Staat: winkeliers eisen heropening

4.6 16 Stemmen
Artikelbeoordeling

Kom naar ons Telegram-kanaal

Volg ons op Twitter en Facebook

Subscribe
Abonneren op
guest
Mag uw echte naam zijn of een pseudoniem
Niet verplicht
30 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Zie alle comments
CommonSenseTV
Dutch NL English EN French FR German DE Spanish ES
30
0
Wat is uw reactie hierop?x
()
x
Terug naar boven