CommonSenseTV Get real!

Steun het échte nieuws!

Onze Facebook, Twitter en Telegram

Vulkaanuitbarsting nou en, Het vaccin of je Leven !

Man onder schot gehouden door 5 criminelen. Buit +/- Euro 3000 ~ Suriname -  FamilieNieuws.com

Premier Ralph Gonsalves zei in een persconferentie dat mensen gevaccineerd moeten worden als ze aan boord gaan van een cruiseschip of als ze tijdelijk onderdak krijgen op een ander eiland.

 

Volcano Erupts in Southern Caribbean, Sparking Evacuation 'Frenzy' | Voice  of America - English

Explosieve uitbarsting vulkaan op St. Vincent in de Caraïben

SAN JUAN, Puerto Rico - Een explosieve uitbarsting deed vrijdag de vulkaan La Soufriere op het oostelijke Caribische eiland St. Vincent op zijn grondvesten schudden.

De lokale overheid stuurde verplichte evacuatiebevelen uit.

Noodmanagementfunctionarissen zeiden dat de askolom ongeveer 2 km hoog was en dat het as oostwaarts de Atlantische Oceaan op ging.

Er werd echter ook zware asval gemeld in gemeenschappen rond de vulkaan, zei Erouscilla Joseph, directeur van het Seismic Center van de University of the West Indies.

“Er kunnen meer explosies plaatsvinden”, zei ze in een telefonisch interview, eraan toevoegend dat het onmogelijk was te voorspellen of ze groter of kleiner zouden zijn dan de eerste.

Er waren geen directe meldingen van slachtoffers.

In de kustplaats Barrouallie, ongeveer 14 kilometer van de vulkaan, sjokten evacués naar schuilplaatsen met rugzakken, plunjezakken en boodschappentassen gevuld met persoonlijke bezittingen na de explosie. Sommigen bereidden zich voor om daar te blijven, terwijl van anderen werd verwacht dat ze aan boord van cruiseschepen zouden gaan of naar nabijgelegen eilanden zouden gaan die hulp hebben aangeboden.

 

De vulkaan barstte voor het laatst uit in 1979, en bij een eerdere uitbarsting in 1902 kwamen ongeveer 1.600 mensen om het leven.

De nieuwe uitbarsting volgde nadat donderdag verplichte evacuatiebevelen waren uitgevaardigd voor de ongeveer 16.000 mensen die in de rode zone bij de vulkaan in de noordelijke regio van het eiland wonen.

Terwijl tientallen mensen veiliger grond opzochten, waren ambtenaren bang dat de pandemie de evacuatie-inspanningen zou kunnen belemmeren.

Premier Ralph Gonsalves zei in een persconferentie dat mensen gevaccineerd moeten worden als ze aan boord gaan van een cruiseschip of als ze tijdelijk onderdak krijgen op een ander eiland. Hij zei dat twee Royal Caribbean cruiseschepen vrijdag zouden arriveren en een derde in de komende dagen, evenals twee Carnival cruiseschepen. Eilanden die hebben gezegd dat ze evacués zouden accepteren, zijn onder meer St. Lucia, Grenada, Barbados en Antigua.

Ralph Gonsalves – Vinci Kallaloo

“Niet alles zal perfect verlopen, maar als we allemaal samenwerken … zullen we dit sterker dan ooit doorstaan,” zei Gonsalves.

Hij zei dat hij met Caribische regeringen sprak om ID-kaarten van mensen te accepteren als ze geen paspoort hebben.

“Dit is een noodsituatie, en iedereen begrijpt dat”, zei hij.

Gonsalves voegde eraan toe dat hij degenen die ervoor kiezen om naar een opvangcentrum in St. Vincent en de Grenadines te gaan, een eilandenketen van meer dan 100.000 mensen, ten zeerste aanbeveelt om zich te laten vaccineren.

Volgens Joseph zijn noodmanagementteams naar gemeenschappen in de rode zone gegaan en hebben ze vervoer naar veiligere locaties verzorgd, inclusief vooraf afgesproken schuilplaatsen.

“Ze weten wie geen vervoer heeft, want dit alles is al eerder onderzocht”, zei ze, eraan toevoegend dat degenen die aan boord van cruiseschepen gaan, niet ergens anders heen zouden gaan, maar daar voor onbepaalde tijd zouden blijven.

Tegen het einde van de donderdagavond vulden de schuilplaatsen zich toen een reeks autolampen die op weg waren naar veiliger grond door de donkere bergen fonkelden.

Vulkaan op Caraïben uitgebarsten: cruiseschepen ingezet bij evacuatie  16.000 mensen | Buitenland | hln.be

John Renton, een schooldirecteur die de leiding had over een opvangcentrum, zei in een telefonisch interview dat ze veel maskers en andere persoonlijke beschermingsmiddelen hadden, maar meer babybedjes nodig hadden. Tijdens het gesprek werd hij onderbroken door een telefoontje van een regeringsfunctionaris die naar de stand van zaken vroeg. “We zijn overcapaciteit”, antwoordde hij, en merkte op dat het asiel 75 mensen kon herbergen en al vol was.

Overheidsfunctionarissen tweetten dat de koepel van de vulkaan in de noordelijke regio van het eiland donderdag bij het vallen van de avond gloeiend kon worden gezien. De waarschuwing die woensdag is uitgegeven, volgt op dagen van seismische activiteit rond La Soufriere.

Gonsalves drong er bij de mensen op aan kalm en ordelijk te blijven.

‘Ik wil niet dat je in paniek raakt,’ zei hij. “Dat is het ergste dat je kunt doen.”

Wetenschappers hebben de regering gewaarschuwd voor een mogelijke uitbarsting nadat ze donderdag om 3 uur ’s morgens een soort seismische activiteit hadden opgemerkt die aangaf dat “magma zich dicht onder de oppervlakte bevond”, zei Joseph.

Een team van het seismische centrum arriveerde eind december in St. Vincent nadat de vulkaan een uitbundige uitbarsting had gehad. Ze hebben onder meer de vorming van een nieuwe vulkanische koepel, veranderingen in het kratermeer, seismische activiteit en gasemissies geanalyseerd.

Zeventien van de 19 levende vulkanen in het oosten van de Caraïben bevinden zich op 11 eilanden, met de overige twee onder water nabij het eiland Grenada, waaronder een genaamd Kick ‘Em Jenny die de afgelopen jaren actief is geweest.

De meest actieve vulkaan van de regio van de afgelopen jaren was de Soufriere Hills in Montserrat, die sinds 1995 onafgebroken is uitgebarsten, waarbij de hoofdstad Plymouth werd verwoest en in 1997 minstens 19 mensen omkwamen.

 

 

0 0 Stem
Artikelbeoordeling

Kom naar ons Telegram-kanaal

Volg ons op Twitter en Facebook

Subscribe
Abonneren op
guest
Mag uw echte naam zijn of een pseudoniem
Niet verplicht
0 Reacties
Inline Feedbacks
Zie alle comments
CommonSenseTV
Dutch NL English EN French FR German DE Spanish ES
0
Wat is uw reactie hierop?x
()
x
Terug naar boven