NederlandsEnglishFrançaisDeutschEspañol

Vodafone LANCEERDE 5G in half Nederland

Als eerste provider startte Vodafone met 5G in Nederland.

Vanaf afgelopen maandag is de opvolger van de huidige 4G-netten beschikbaar in de Randstad en delen van Noord-Brabant. Uiterlijk eind juli volgt dan HEEL Nederland, stelt Vodafone.

De uitrol is opmerkelijk omdat de eerste 5G-veiling in Nederland nog moet plaatsvinden omdat die pas voor juni gepland staat.

Vodafone omzeilt dit door zijn BESTAANDE 4G-FREQUENTIES óók voor 5G te gebruiken. Deze techniek heet ‘spectrumdelen’ en wordt mogelijk gemaakt door netwerkpartner Ericsson.

De afgelopen jaren heeft Vodafone zijn mobiele masten al gemoderniseerd met netwerkapparatuur die voorbereid is op de komst van 5G.

Vorige maand heeft Vodafone bovendien 5G in zijn mobiele abonnementen opgenomen.

Verder is er inmiddels een aantal toestellen geschikt voor 5G, zoals Samsungs nieuwste vlaggenschip de Galaxy S20 en de Oppo Find X2. Vodafone, dat afgelopen jaren in veel landen al met 5G testte, belooft klanten downloadsnelheden van maximaal 1 gigabit per seconde. Dat is circa drie keer zoveel als het maximum dat 4G-klanten hebben.

In het begin zal de snelheid echter slechts TIEN PROCENT hoger liggen.

5G staat momenteel bijzonder in de aandacht, mede door de groeiende weerstand van veel Nederlanders die vrezen dat de technologie leidt tot gezondheidsschade.

De afgelopen maanden was er zelfs een serie branden, waarvoor afgelopen week twee verdachten zijn aangehouden.

Wetenschappelijk bewijs dat 5G onschadelijk is is er nog steeds niet maar Mobiele KPN, T-Mobile en Vodafone gingen en gaan gewoon rustig door met de voorbereidingen voor een landelijk 5G-net.

Tot nu toe leek T-Mobile de eerste provider te zijn die 5G zou uitrollen in Nederland. Nu passeert Vodafone de kleinere rivaal:

“Wij gebruiken innovatieve technologie om 5G toe te passen in BESTAANDE FREQUENTIEBANDEN en met onze BESTAANDE ANTENNES”, reageert VodafoneZiggo-baas Jeroen Hoencamp opgetogen. “Daarmee zijn we koploper met 5G in Nederland.”

Vodafone beklemtoont dat 5G een technologieneutrale standaard is. Weliswaar zijn de 700 megahertz, 3,5 gigahertz en 26 gigahertz er speciaal voor gereserveerd door het kabinet, 5G kan ook op bestaande frequentiebanden. In andere landen, waaronder België en Duitsland, gebeurt dat eveneens.

5G wordt de nieuwe standaard in mobiele technologie en haalt snelheden die tot 100 keer hoger liggen dan de huidige 4G-netwerken.

De actie van Vodafone is een publiciteitsstunt, want hoogstens een paar duizend tot maximaal enkele tienduizenden Nederlanders bezitten momenteel een toestel dat 5G aankan.

Vodafone’s netwerk wordt al met al nauwelijks belast door deze gebruikers. Als miljoenen ignorante Nederlanders straks een 5G-telefoon in hun zak hebben, heeft Vodafone de speciaal door de overheid daarvoor gereserveerde radiobanden wel degelijk hard nodig.

Het bedrijf doet dan ook gewoon mee aan de komende door Agentschap Telecom georganiseerde 5G-veiling.

Bron:
https://radar.avrotros.nl/amp/vodafone-begint-met-uitrol-5g-landelijke-dekking-vanaf-eind-juli

 

 

Beoordeel dit artikel alstublieft. Het helpt mee om door de censuur heen te komen.

5 1 Stem
Artikelbeoordeling
Subscribe
Abonneren op
guest
Mag uw echte naam zijn of een pseudoniem
Niet verplicht
0 Reacties
Inline Feedbacks
Zie alle comments

We hebben uw hulp hard nodig

Ondersteun je immuunsysteem!

Laatste nieuws

NederlandsEnglishFrançaisDeutschEspañol
0
Wat is uw reactie hierop?x
()
x