NederlandsEnglishFrançaisDeutschEspañol

STATIONSSTEKER JAWED S. krijgt 26 jaar en 8 maanden cel

De Afghaan (20) trok op 31 augustus 2018 een mes en stak willekeurig mensen neer in de aankomsthal van het Amsterdam Centraal Station.

Een aantal willekeurig uitgekozen Amerikaanse toeristen moesten hun bezoekje aan Amsterdam flink bezuren.

Zij werden dusdanig hard gestoken door de Afghaan dat hun leven daarna voorgoed geruïneerd was.

Eén van de toeristen liep door de messteken een dwarslaesie op. Zijn ruggenmerg was bijna helemaal doorgesneden. Hij belandde in een rolstoel en zal nooit meer kunnen lopen of werken.

Zijn vrouw was op het moment van de aanslag 11 weken zwanger. Twee maanden na de traumatische gebeurtenis kreeg de vrouw een miskraam

Van een andere toerist werd een pees van zijn hand doorgesneden.

Jawed S. moet zijn slachtoffers 3 miljoen euro betalen. Het grootste deel hiervan gaat naar de man in de rolstoel, 2,8 miljoen euro schadevergoeding

Jawed S. is trots op wat hij gedaan heeft en toont geen enkel berouw. Sterker nog, hij zou het zo weer doen zegt hij. Hij zegt ook spijt te hebben dat hij niet méér slachtoffers heeft kunnen maken.

Hij kwam speciaal voor dit doeleinde in augustus 2018 naar Amsterdam gereisd, met de trein vanuit Duitsland.

In Duitsland werd hem als asielzoeker nooit een verblijfsstatus toegekend. Dit zat hem zeer dwars en hij was gekrenkt.

Toen hij in de krant las dat Geert Wilders in Nederland een ‘Mohammed cartoonwedstrijd’ had uitgeschreven, barstte voor hem de bom en kocht hij een treinkaartje.

S. had zijn testament al klaargelegd, want hij ging er vanuit meteen doodgeschoten te worden door de politie. Dit gebeurde niet. De politie zag na 9 seconden wat er loos was en de agenten schoten Jawed S. toen neer.

Men wilde Jawed S. eigenlijk TBS opleggen maar de onderzoekers van het Pieterbaancentrum hebben nauwelijks conclusies kunnen trekken over zijn geestelijke gezondheid, omdat zij bang waren voor Jawed S. Hij dreigde geweld tegen hen te gebruiken en weigerde iedere medewerking aan het psychologisch onderzoek. TBS ging dus niet door.

Zijn vader en de inwoners van zijn dorp in Afghanistan vinden Jawed een held.

Eén agent eiste 5.000 euro schadevergoeding. Een andere agent vorderde 1.500 euro voor geleden schade.

Een paar uur vóór de aanslag plaatste Jawed S. een filmpje online, waarin een Nederlandse vlag verbrand wordt. In die video was ook een foto te zien van Geert wilders met een groot rood kruis over diens hoofd getekend.

De 3 miljoen euro zal door de Nederlandse Staat voorgeschoten worden aan de slachtoffers. Jawed S. mag het bedrag in gedeeltes aflossen.

Bron: Trouw

Beoordeel dit artikel alstublieft. Het helpt mee om door de censuur heen te komen.

0 0 Stem
Artikelbeoordeling
Subscribe
Abonneren op
guest
Mag uw echte naam zijn of een pseudoniem
Niet verplicht
0 Reacties
Inline Feedbacks
Zie alle comments

We hebben uw hulp hard nodig

Ondersteun je immuunsysteem!

Laatste nieuws

NederlandsEnglishFrançaisDeutschEspañol
0
Wat is uw reactie hierop?x
()
x