NederlandsEnglishFrançaisDeutschEspañol

Weer een Staatsgreep in Peru! En ook hier manifesteert zich het “nieuwe normaal”

Door Edgar van de Zilver en Marcel van Tol

Peru kent een lange historie van corrupte politici en presidenten.

Dat het Peruaanse volk over het algemeen niet veel opleiding heeft genoten speelt corrupte politici handig in de kaart. Veel beloven, weinig geven, doet de zot immers in vreugde leven.

De laatste paar jaar was er echter een trendomkeer gaande. Corrupte zittende of afgetreden politici en presidenten kwamen onder zware onderzoeksprocedures te liggen en velen zitten in voorarrest of zijn reeds veroordeeld.

Ruim 4 jaar geleden werd Pedro Pablo Kuzcynski (PPK wordt hij hier genoemd) met een zeer krappe meerderheid verkozen tot president. Een wijs en integer man, zo (b)leek het.

Hij won de verkiezingen van Keiko Fujimori, de dochter van Alberto Fujimori, een ex-president die voor corruptie, machtsmisbruik en misdaden tegen de menselijkheid is veroordeeld. De kans dat hij levend de gevangenis zal verlaten is vrij klein.

Ook tegen zijn dochter Keiko lopen vele gerechtelijke onderzoeken en ook haar hangt lange gevangenisstraf boven het hoofd, want de bewijzen tegen haar stapelen zich op.

Kuzcynski werd echter al snel afgezet, een actie die werd georganiseerd door de partij van Keiko Fujimori. Kuzcynski werd afgezet wegens vermeende corruptie maar tot op heden is daarvan nog weinig bewijs gevonden.

PPK werd opgevolgd door Martin Vizcarra, de vice president. Ook een wijs en integer man (ingenieur en ondernemer), die het beleid van zijn voorganger, vechten tegen de corruptie, voortzette en zelfs nog uitbreidde. Ook heeft hij een plan voorgelegd aan het congres om over te gaan tot structurele, vergaande, politieke hervormingen.

Daarom werd ook hij op alle mogelijke manieren tegengewerkt door het congres, waar ‘de Fujimoristen’ een meerderheid hadden. De tegenwerking was zelfs zo erg dat Vizcarra uiteindelijk het congres heeft ontbonden en in januari van dit jaar nieuwe parlementsverkiezingen uitschreef. Dat heeft de zaak echter niet verbeterd. Meer versplintering in het parlement was het resultaat. Behalve als het ging om het invoeren van anti-corruptiewetten. Dan was het parlement bijna eensgezind om tegen te stemmen.

Vanaf september heeft het parlement al diverse pogingen ondernomen om de president af te zetten.

Dat een president afgezet wordt is niet nieuw. En meestal gebeurt dat omdat het gevoerde beleid niet langer houdbaar is. Dat de corruptie zo groot is dat het hele volk zo’n president uitkotst en dat er uiteindelijk ingegrepen wordt.

Maar hier is het net andersom. President Vizcarra streed tegen de immense grote corruptie in dit land. Maar laten de congresleden nou juist hun posities zo ambiëren vanwege de corruptie. Als je eenmaal die plek veroverd hebt, dan heb je uiteraard een riant salaris, maar dat staat in het niets vergeleken bij wat je dan allemaal bij elkaar kan harken. Iedereen in de samenleving die iets gedaan wil hebben zal diep in de buidel moeten tasten om één of meerdere congresleden en/of ministers om te kopen. PPK en Vizcarra waren strijders tegen het corrupte systeem. En daarom heeft de meerderheid van het congres de president weggestemd. “Want ja, eerlijk en correct, daarvoor zijn we niet hier gekomen…..”

 

In Peru zijn er geen demonstraties tegen de (zeer strenge)corona maatregelen.

Dat heeft ons altijd verbaasd want Peruanen demonstreren tegen alles wat ze even niet zint. Vaak terecht, soms onterecht.

Maandag en dinsdag was heel Peru in de ban van massale demonstraties tegen de corrupte congresleden en tegen de staatsgreep. Groter en massaler dan wij ooit hebben gezien. Ook nooit eerder gezien was het brutale politie geweld tegen de demonstranten. Dat hebben ze zeker van Nederland en andere Westerse landen afgekeken? Want voorheen begeleidde de politie de demonstraties en zette de wegen af om de mensen te beschermen tegen Peruaanse automobilisten.

(Peruanen zijn op zich aardige mensen, totdat ze in een auto stappen, dan veranderen ze in volslagen idioten)

 

De nieuwe, zelfverklaarde, president is Manuel Marino de Lama.

Hij was voorheen een veehandelaar uit Tumbes (Noord Peru). De middelbare school heeft hij nog afgemaakt maar zijn studie daarna bleek te hoog gegrepen.

Het is noodzakelijk voor een Peruaans politicus dat je goed kan onderhandelen en jezelf in kunt kopen bij een politieke partij. Als veehandelaar was hij daar bedreven in. Op een goed politiek idee of daad voor het land, hebben wij hem nog nooit kunnen betrappen. Hij is er vooral voor zichzelf en zijn naasten, de hele rest en het land zelf, is bijzaak.

Manuel Merino heeft handig gebruik gemaakt van de wensen van andere, grotere en kleinere corrupte fracties in het parlement. Hij werkt nu samen met deze groepjes die ook allemaal uit de ruif willen eten.

Dit alles om een president te wippen die in ruim 2,5 jaar meer gedaan heeft voor het land dan de laatste 3 voorgaande (voor PPK) presidenten bij elkaar.

Vizcarra heeft zich ingezet voor vele anticorruptie- maatregelen. Een huzarenstuk was het invoeren van structurele hervormingen om het onderwijs naar een hoger niveau te tillen en de, ook hier welig tierende, corruptie en vriendjespolitiek uit te bannen. Al deze (en andere) maatregelen hebben hem veel tegenwerking en zelfs vijanden opgeleverd in het congres.

Is Vizcarra zelf helemaal onschuldig van corruptie? Bijna zeker van niet! Maar verdiende hij deze afzetting? Zeer zeker niet! Net zo min als zijn voorganger Kuzcynsky.

Overigens had Vizcarra tot nu toe de steun van bijna 60% van de bevolking. Daarom vertegenwoordigd wat het parlement gedaan heeft niet de belangen en wensen van de bevolking. (Whats new?) Maar binnenskamers gelden voor hen natuurlijk andere regels, namelijk die van het eigenbelang. Zoals: Hoe kan ik met eventuele vriendjes zo vlug en zoveel mogelijk geld uit de staatsruif trekken. En de bevolking? Die redt zichzelf maar….

Wat gaat er nu gebeuren?

Het is bijna zeker dat er nu een aantal nieuwe wetten doorheen gedrukt gaan worden die niet in het belang van het volk zullen zijn. Daarbovenop zullen een aantal recente wetten worden geëlimineerd. Met name die van de hervormingen van het onderwijs en de anti corruptiewetten.

Ook een heet hangijzer bij de corrupte politici is de afschaffing van de parlementaire onschendbaarheid. Die onschendbaarheid zal wel weer snel terug ingevoerd gaan worden.

Een andere waarschijnlijkheid is dat, onder het smoesje van het ‘corona gevaar’, de komende verkiezingen uitgesteld gaan worden. Het belachelijke van deze farce is namelijk, dat er al in April 2021 de reguliere verkiezingen zouden plaatsvinden. Alles wijst er dus op dat er andere redenen zijn waarom ze op deze afzetting hebben aangestuurd. En van uitstel zal daarna wel afstel komen.

Het resultaat gaat onvermijdelijk zijn dat de welvaart, die het land de afgelopen jaren heeft opgebouwd, tientallen jaren zal worden terug gekatapulteerd. En dat alles bovenop de schade die alle corona maatregelen al hebben veroorzaakt.

In vroeger jaren was Peru een grote producent van cocaïne en de Narco-dollars die daarmee gemoeid zijn zullen ongetwijfeld de ‘nieuwe leiders’ gaan verleiden……

En de gewone Peruaan?

Die heeft het nakijken. Zoals al 200 jaar lang. Ook hier geldt voor het plebs: ‘Gewoon je bek houwe’. Als je je niet goed voelt ga je maar naar dokter. En als die je dan nog verder uitgekleed heeft, mag je doodvallen.

Dat er corruptie bestaat in de wereld is algemeen bekend.

Meestal zijn dit kleine sluipweggetjes om eventuele bureaucratie te vermijden maar in Peru zijn deze kleine weggetjes verworden tot grote 6-baans snelwegen waar het ongelofelijk druk is.

Zonder corruptie gebeurt er hier niets, en hoe hoger je in de hiërarchie komt, hoe erger het is en hoe groter de bedragen worden. Je recht halen of ontlopen in Peru vergt vooral een dikke portefeuille. Het hele juridische systeem is door en door verrot. Van rechters, officieren van justitie tot advocaten allemaal doen ze mee met het grote graaien. De weinige eerlijke justitiemedewerkers zwemmen in een juridisch bad van dikke stroop en verdrinken in een brij van dossiers.

De laatste 50 jaar is Peru verwikkeld in politieke schandalen waarvan de een nog erger was dan de andere. Maar geen van deze is zo doorzichtig als deze laatste.

Onder het mom van een democratisch sausje word hier het land wederom verdeeld en verkocht. De bevolking weet het, protesteert, maar ook hier zijn ze machteloos.

Een spreekwoord hier luidt: de grootste vijand van een Peruaan is een andere Peruaan!

Wat de toekomst gaat brengen is uiterst onzeker. De kans is aanwezig dat het een nieuw Venezuela gaat worden. De rijkdommen van het land komen nog meer in handen van de maffia’s en de bevolking staat nog meer met lege handen. Internationaal zal dit niet zoveel stof doen opwaaien. Wat blijft is de zure appel, waar de gewone Peruaan maar doorheen moet blijven bijten.

Peru was in de wereldgeschiedenis slechts eenmalig een land van betekenis. Dat was in de 16e eeuw, toen de Spanjaarden zulke ongelofelijke hoeveelheden goud vanuit Peru naar Spanje stuurden, dat het hele toenmalige monetaire systeem van Europa ontwricht werd.

Maar misschien waren de Peruanen toen wel beter af dan nu. Toen was tenminste duidelijk wie de rovers waren….

 

De gelijkenis tussen Manuel Marino…

En Nicolás Maduro…. (dictator en vernietiger van Venezuela):

Is huiveringwekkend!

En het “nieuwe normaal” van de politie is dat ook:

 

 

En wie zijn wij?

Edgar van de Zilver en Marcel van Tol. Wij zijn Nederlanders die wonen in Peru en ernstig bezorgd zijn over de toekomst van dit mooie land.

 

Meer over Peru kunt u ook terugvinden in de columns

Het Grote Voordeel van een Lockdown

Het grote voordeel van een lockdown

“Het grote voordeel van een lock-down” is dat het alles, maar dan ook ALLES, naar de knoppen helpt. Voor de rest heeft een lock-down vooral nadelen. Het leek er even op dat regeringen aan het afstappen waren van de lock-downs en bewegingsbeperkingen. Maar niets lijkt minder waar. We zien het al volop terugkomen in Australië … Meer lezen overHet grote voordeel van een lockdown

En

Our Great Reset

Column: Our great reset – Op naar een echte democratie!

 

Beoordeel dit artikel alstublieft. Het helpt mee om door de censuur heen te komen.

0 0 Stem
Artikelbeoordeling
Subscribe
Abonneren op
guest
Mag uw echte naam zijn of een pseudoniem
Niet verplicht
0 Reacties
Inline Feedbacks
Zie alle comments

We hebben uw hulp hard nodig

Ondersteun je immuunsysteem!

Laatste nieuws

NederlandsEnglishFrançaisDeutschEspañol
0
Wat is uw reactie hierop?x
()
x