CommonSenseTV Get real!

Steun het échte nieuws!

Onze Facebook, Twitter en Telegram

Spaanse premier Sánchez laat Catalaanse separatisten vrij

De Spaanse minister-president Pedro Sánchez, van de socialistische PSOE, gaat negen prominente separatisten uit Catalonië gratie verlenen. Tijdens een bijeenkomst in Barcelona, die ging over de relatie tussen de Catalaanse regio en de nationale overheid, zei Sánchez dat het besluit dinsdag formeel in de ministerraad zal worden genomen.

De negen separatisten zitten gevangen vanwege hun rol bij de poging om Catalonië af te scheiden van Spanje in 2017. Toen een illegaal referendum werd gehouden over de onafhankelijkheid van Catalonië. In dat referendum had 92 procent van de stemmers gestemd voor onafhankelijkheid, dit lijkt misschien een heel groot mandaat, en de Catalaanse regering, toen onder leiding van President Carles Puigdemont, zag dit ook als rechtvaardiging van hun onafhankelijkheidsverklaring. Maar de opkomst was enkel 43 procent, dus er is onder de Catalaanse stemgerechtigden geen meerderheid gevormd voor beide opties.

Anti-onafhankelijkheidspartijen zoals de PP en PSOE riepen op tot het boycotten van het referendum, dat door het Spaanse constitutionele hof illegaal was verklaard, en de Guardia Civil trad hard op tegen hen die nog wel naar de stembus gingen om hun mening duidelijk te maken.

Kopstukken uit de toenmalige Catalaanse regering zijn door Spaanse rechters sindsdien veroordeeld voor hoogverraad. Omdat ze de Spaanse grondwet schenden in hun poging Catalonië af te scheiden, de Spaanse grondwet stelt namelijk dat Spanje niet verdeeld kan worden.

De Catalaanse President Pere Aragonès heeft gereageerd op de actie van premier Sánchez, Aragonès geeft aan dat de gratie ‘geen oplossing’ is van het politieke conflict. Al noemt de President het wel een “stap op het pad van dialoog” maar een “onvolledige en onvoldoende” stap.

Oppositie slaat terug

De leider van de oppositie, conservatieve Partido Popular-leider Pablo Casado, sloeg hard terug tegen de actie van de socialistische premier.

In zijn toespraak voor afgevaardigden en senatoren heeft Pablo Casado gratie afgewezen als een maatstaf voor harmonie tussen de Catalanen en de Spanjaarden, een van de argumenten die Pedro Sánchez gebruikte om ze te rechtvaardigen. 

“Spanje weet hoe te vergeven, maar het weet wanneer het moet vergeven en wanneer het zichzelf moet verdedigen. Wij ook en we zeggen dat het nu tijd is voor de verdediging van Spanje. We zullen nooit toestaan ​​dat iemand het vernietigt om aan de macht te blijven” - Pablo Casado

Naar zijn mening wil de premier “dat de PP” en wat het vertegenwoordigt “ophoudt te bestaan”. “En Sánchez heeft de Catalaanse separatisten nodig zodat de PP ophoudt te bestaan. Dat is het pact van trappardons”, vervolgde hij.

Pablo Casado heeft zijn senatoren en afgevaardigden in het Congres bijeengebracht om het verlenen van gratie aan de leiders van het illegale referendum aan te pakken, een genademaatregel die deze dinsdag zal worden goedgekeurd in de ministerraad, zoals bevestigd door Pedro Sánchez vanmorgen. De leider van de conservatieven heeft de “druk” op zijn partij aan de kaak gesteld, maar heeft de zijne gevraagd sterk te blijven omdat de PP “niet het probleem” is, maar “de oplossing”. Hij ziet Sánchez de Spanjaarden een “extravagante en suïcidale agenda” opleggen en “ontrouw aan het systeem” en “de staat ontwapenen” bevorderen met verschillende “dodelijke initiatieven” voor de toekomst van Spanje, waaronder hij ook de hervorming van de misdaad van opruiing en rebellie bedoelt.

De leider van de conservatieve VOX heeft op Twitter hard teruggeslagen:

“De geest van de Grondwet is de basis, dat wil zeggen de “onlosmakelijke eenheid van de Spaanse natie, het gemeenschappelijke en ondeelbare thuisland van alle Spanjaarden”

Die eenheid verzwakken door de coupplegers gratie te verlenen, is de Grondwet met voeten treden en, nog erger, Spanje verraden.

#VERRADER”

Sánchez heeft de separatisten nodig

In 2019 beloofde premier Pedro Sánchez nog dat de Catalaanse politici die waren veroordeeld hun straf uit zullen moeten zitten, maar nu draait hij 180 graden. Wat blijkt, Sánchez heeft de steun van de separatisten nodig om premier te kunnen blijven. Pedro Sánchez heeft momenteel een minderheidsregering, en hij moet er een begroting doorkrijgen.

Het ziet ernaar uit dat de begroting er niet door kan komen zonder de steun van de Catalaanse separatisten in het Spaanse parlement. Ook andere grote thema’s heeft hij steun voor nodig, omdat de oppositie deze in geen enkele mogelijkheid zal gaan steunen.

Met deze actie hoopt hij de steun van de Catalaanse separatisten te kunnen kopen om zijn regering te kunnen blijven aanvoeren. Maar of deze uitkomst ook werkelijkheid wordt, valt nog maar te zien.

5 3 Stemmen
Artikelbeoordeling
Subscribe
Abonneren op
guest
Mag uw echte naam zijn of een pseudoniem
Niet verplicht
3 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Zie alle comments
CommonSenseTV
Dutch NL English EN French FR German DE Spanish ES
3
0
Wat is uw reactie hierop?x
()
x
Terug naar boven