NederlandsEnglishFrançaisDeutschEspañol

Donald Trump: Servië verplaatst ambassade naar Jeruzalem

De Amerikaanse president Trump kondigt een succes aan in het conflict tussen Servië en Kosovo:

Beide landen komen overeen om hun economische betrekkingen te normaliseren. Servië doet tijdens de verkiezingscampagne ook een belangrijke concessie aan Trump in het conflict in het Midden-Oosten.

Volgens de Amerikaanse president Donald Trump verhuist Servië zijn ambassade in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem, naar het voorbeeld van de Verenigde Staten.

Trump zei vrijdag tijdens een ontmoeting met de Servische president Aleksandar Vucic en de Kosovaarse premier Avdullah Hoti in het Witte Huis dat Servië deze maand een handelskantoor in Jeruzalem zou openen. De Servische ambassade zou dan volgend jaar juli naar Jeruzalem moeten verhuizen.

Volgens Trump kwamen Servië en Kosovo ook overeen om hun economische betrekkingen te normaliseren.

 

Volgens Israëlische bronnen zou Servië het eerste Europese land zijn dat een ambassade in Jeruzalem zou openen. “Dat is fantastisch”, zei Trump. “We waarderen het erg.”

Na de drievoudige bijeenkomst in het Witte Huis kondigde de Amerikaanse president aan dat de meerderheid van de moslims Kosovo en Israël ook hadden afgesproken om hun relatie te normaliseren en diplomatieke betrekkingen aan te knopen.

Trump erkende eind 2017 eenzijdig Jeruzalem als de hoofdstad van Israël en verplaatste de Amerikaanse ambassade daar in mei 2018 vanuit Tel Aviv. Sindsdien hebben de Palestijnen de Amerikaanse regering geboycot. Trump noemt de verhuizing van de Amerikaanse ambassade in de Amerikaanse verkiezingscampagne een belangrijk succes voor zijn regering.

Jeruzalem herbergt grote religieuze centra voor het jodendom, de islam en het christendom. Sinds 1967 heeft Israël zowel het westelijke als het oostelijke deel met Arabische invloeden in handen. De status van de stad is een van de centrale kwesties in het conflict in het Midden-Oosten. Israël claimt Jeruzalem als zijn “eeuwige en ondeelbare hoofdstad”. Israël verwerpt de claim van de Palestijnen op het oosten als de toekomstige hoofdstad van een onafhankelijke Palestijnse staat.

Met het oog op het normaliseren van de economische betrekkingen tussen Servië en Kosovo, sprak Trump van een “historische dag”. Na jaren van mislukte politieke onderhandelingen, heeft zijn regering voorgesteld zich te concentreren op het creëren van banen en economische groei om de verschillen te overbruggen, zei Trump. Vucic, Hoti en Trump hebben daar vrijdag een overeenkomst voor getekend.

 

Trump zei dat de deal Servië en Kosovo “hun landen, de Balkan en de wereld” veiliger maakte. Hij kijkt er naar uit om beide landen “in de niet al te verre toekomst” te bezoeken.

Servië heeft geweigerd Kosovo te erkennen, dat nu bijna uitsluitend door Albanezen wordt bewoond, sinds het zich in 1999 met hulp van de NAVO van Servië heeft losgemaakt en het in 2008 onafhankelijk heeft verklaard.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu bedankte het Servische staatshoofd voor zijn besluit om de ambassade naar Jeruzalem te verhuizen, aldus een woordvoerder. Netanyahu bracht ook hulde aan Trump voor zijn bijdrage. Trump zei: “Ik denk dat we grote vrede zullen hebben in het Midden-Oosten.”

Vucic en Hoti ontmoetten elkaar in Washington voor tweedaagse gesprekken die vrijdag eindigden. De bijeenkomst - die oorspronkelijk in juni zou plaatsvinden, maar vervolgens werd uitgesteld - werd geïnitieerd door de Amerikaanse diplomaat Richard Grenell. Grenell was voorheen de ambassadeur in Duitsland en treedt nu op als de speciale adviseur van Trump voor Servië en Kosovo.

Richard Grenell
doneer

Bronnen:
https://ejbron.wordpress.com/2020/09/04/servie-verplaatst-ambassade-naar-jeruzalem/#more-248591 (aanrader, altijd interessante buitenlandse artikelen vertaald naar het Nederlands!)
https://www.stimme.de/deutschland-welt/politik/dw/trump-serbien-verlegt-botschaft-in-israel-nach-jerusalem;art295,4391161
https://www.bluewin.ch/de/news/international/trump-serbien-verlegt-botschaft-in-israel-nach-jerusalem-434481.html
https://www.rnz.de/politik/politik-ausland_artikel,-nahost-konflikt-trump-serbien-verlegt-botschaft-in-israel-nach-jerusalem-_arid,545001.html

Interessant? Like en deel dit geluid! Reageer en hou het netjes en respectvol.

Subscribe
Abonneren op
guest
Mag uw echte naam zijn of een pseudoniem
Niet verplicht
1 Reactie
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Zie alle comments

Doe normaal…en  DRAAG HET UIT!

Laatste nieuws

NederlandsEnglishFrançaisDeutschEspañol
1
0
Laat jouw mening horen maar houdt het netjes!x
()
x