CommonSenseTV Get real!

Steun het échte nieuws!

Onze Facebook, Twitter en Telegram

Oud-premier Dries van Agt zegt CDA-lidmaatschap op

Voormalig minister-president Dries van Agt, die premier was van 1977 tot 1982, heeft zijn lidmaatschap van het CDA opgezegd omdat er ‘te weinig steun’ zou zijn voor de Palestijnen.

In een verklaring geeft Van Agt aan dat het stemgedrag van het CDA in recente moties hem ‘rauw op het dak’ is gevallen, hij vindt het onbegrijpelijk dat het CDA het hoofd blijft afwenden van het “immense leed” dat het Palestijnse volk wordt aangedaan, en beschuldigd zijn oude partij van het schenden van de grondwet.

Het CDA stemde eind mei tegen moties die onder andere gingen over het erkennen van een Palestijnse staat, het illegaal verklaren van het houden van gebieden gewonnen in voorgaande oorlogen door Israël en het veroordelen van Israël’s geweld tegen Palestijnen in Gaza.

Wat Van Agt hierbij lijkt te vergeten is dat het geweld dat Israël heeft gebruikt als reactie was op de duizenden raketten die Hamas, een Palestijnse politieke partij én terroristische organisatie die de Gazastrook regeert, Israël in heeft geschoten.

Van Agt probeerde de partij jarenlang te bewegen tot een meer pro-Palestijnse opstelling. Dat is gelukkig mislukt.

“Ik heb de hoop verloren dat het CDA de kant van het recht, de rechtvaardigheid en de solidariteit met mensen in verdrukking zal kiezen. Ik voel me dan ook vervreemd van mijn partij en me er niet meer thuis, en kan nu niet anders meer doen dan mijn lidmaatschap opzeggen.” - Dries van Agt

Van Agt pro-Palestijns na premierschap

Tijdens zijn premierschap was Van Agt nog zeer pro-Israël, en kon Israël de onvoorwaardelijke steun van zijn Nederlandse regering genieten. Nu is dat dus veranderd, hij is 180 graden gedraaid en staat nu aan de kant van de Palestijnen.

Wat blijkt, hij is niet alleen in dit opzicht ‘verandert van inzicht.’ In de verkiezingen van 2017 stemde Van Agt al niet meer op het CDA. Hij bracht later naar buiten dat hij de BDS-steunende GroenLinks zijn stem had gegeven.

“Het gedrag van de CDA-fractie heeft mij diep teleurgesteld en gegriefd. Ik zeg u vaarwel in treurnis.”

De volledige verklaring van Van Agt is te lezen op de website van de door hem opgerichte organisatie The Rights Forum.

Wopke Hoekstra, leider van het CDA reageerde op Twitter gisterenmiddag:

Geïnteresseerd in de geschiedenis van het Israëlisch-Palestijns conflict? Kijk hier de video van Ben Shapiro met een duidelijke uitleg van het conflict:

5 1 Stem
Artikelbeoordeling
Subscribe
Abonneren op
guest
Mag uw echte naam zijn of een pseudoniem
Niet verplicht
0 Reacties
Inline Feedbacks
Zie alle comments
CommonSenseTV
0
Wat is uw reactie hierop?x
()
x
Terug naar boven
Hide picture