CommonSenseTV Get real!

Steun het échte nieuws!

Onze Facebook, Twitter en Telegram

Non EU-landen reeks: Moldavië

Moldavië – EU-column

In deze reeks zijn we aangekomen bij nummer land numero twee van onze non-EU cyclus. In dit tweede deel praat ik u bij over één van de armste landen van Europa: Moldavië.

Moldavië, gelegen in het oosten van Europa, is een welles-nietes land omtrent de Europese Unie. Het land is sinds 1991 onafhankelijk en ligt onder een Russische invloedMede hierdoor is een toetreding ook lastig voor de Moldaviërs. In januari 2012 begonnen de eerste echte gesprekken tussen de EU en Moldavië. Deze gesprekken mondde uiteindelijk tot een associatieverdrag tussen beide partijen. In dit verdrag werden afspraken gemaakt over handel, mensenrechten en veiligheid. Na deze overeenkomst boycotte Rusland meteen de import op wijn, fruit, en groente uit Moldavië.

In 2014 was er grote verdeeldheid onder de bevolking. In de verkiezingen haalden pro-Europese partijen 45% van de stemmen, pro-Russische partijen ontvingen 40% van de stemmen. Toch zijn de Moldaviërs wel vóór een samenwerking met beide kanten. Vooral EU-lidmaatschap vinden de burgers belangrijkaangezien zo’n 51% voor is en 36% tegen.

Veel andere EU-landen zien een toetreding van Moldavië voorlopig nog niet zitten. Er is ook wel eens gespeculeerd over een heraansluiting bij het buurland Roemenië. Russische soldaten zijn gestationeerd in Moldavië om dit tegen te houden. Hierin speelt Transnistrië, een niet erkend land grenzend aan Oekraïne, ook een belangrijke rol. Rusland heeft veel inmenging in dit politieke conflict. Wanneer Moldavië zou toetreden tot de Europese Unie zouden de Russen met grotere maatregelen komen dan alleen het boycotten van wijn, fruit en groente. In Transnistrië werd een illegaal referendum gehouden over onafhankelijkheid, waar 97% voor was. Er wonen net iets minder Russen en Oekraïners dan Moldaviërs. Veel inwoners van Transnistrië kiezen de Russische kant in plaats van de EU. Moldavië zit al met al in een lastig pakket.

Tot op heden zijn de Europese Unie en Moldavië nooit verder gekomen dan het associatieverdrag dat enkele jaren geleden is getekend. Ook lijkt een toetreding zeer lastig, omdat de economie van Moldavië als één van de armste van Europa wordt gezien. Naast dat kampt het land ook met het feit dat minderheden niet worden beschermd. Ook vinden veel landen dat de Moldavische infrastructuur nooit met de tijd is meegegaan. Het land komt op bijna alle gebieden wel tekort.

-Jonathan

0 0 Stemmen
Artikelbeoordeling
Subscribe
Abonneren op
guest
Mag uw echte naam zijn of een pseudoniem
Niet verplicht
1 Reactie
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Zie alle comments
CommonSenseTV
Dutch NL English EN French FR German DE Spanish ES
1
0
Wat is uw reactie hierop?x
()
x
Terug naar boven