CommonSenseTV Get real!

Steun het échte nieuws!

Onze Facebook, Twitter en Telegram

Komen Albanië en Noord-Macedonië in de EU?

Komen Albanië en Noord-Macedonië bij de EU?

Momenteel telt de Europese Unie 28 lidstaten, en hoe meer, hoe beter denkt Ursula von der Leyen. Echter wil de bevolking van bijna geen één lidstaat dat dit gebeurt. In dit artikel praat ik u bij over Albanië en Noord-Macedonië die graag willen toetreden tot de bond.

Albanië

Albanië wil maar al te graag aansluiten. Echter hebben zij nog wel wat obstakels te overwinnen. Met name aan de Criteria van Kopenhagen. In deze criteria staat onder andere beschreven dat minderheden moeten worden beschermd, en dat het land moet kunnen concurreren met andere lidstaten. Nou is uit onderzoek gebleken dat Albanië één van de slechtste Europese landen is als het gaat om de LGBT-rechten. Het is niet strafbaar, maar wanneer je wordt aangevallen omdat je hand in hand loopt met je vriend of man, is de kans erg groot dat de politie niks doet. Net zoals vele andere landen is homoseksueel of lesbisch zijn niet strafbaar, maar probeer het maar zoveel mogelijk te verbergen.

Albanië heeft ook een zwakke economie. Het land staat net zoals Noord-Macedonië onderaan in het lijstje van Europese economieën. Ook corruptie en misdaad is een groot probleem in Albanië, wat het nou niet bepaald aantrekkelijk maakt voor het toetreden. De meeste voorstanders van de toetreding van Albanië zijn de Oost-Europese landen.

Noord-Macedonië

Het Balkan land dat dit jaar nog haar naam veranderde timmert goed aan de weg voor toetreding. Ook in Noord-Macedonië kent dezelfde problemen als in Albanië. Minderheden worden amper of niet beschermd, en de economie is niet om over te juichen. Het land moet het vooral hebben van opkomende toerisme.

Wat het nog meer lastig maakt voor Noord-Macedonië zijn haar buurlanden. Bulgarije en Griekenland hebben altijd nog tegen een toetreding gestemd, dit komt vooral door de geschiedenis die zich in dit deel van Europa heeft afgespeeld. Bij de Noord-Macedoniërs en de Grieken zit het tot op de dag van vandaag nog steeds heel diep. De voornaamste reden waardoor Griekenland tegen de toetreding stemde, was vanwege de naam ‘Macedonië’. Een provincie in het noorden van Griekenland heeft dezelfde naam, en daardoor was er een hoop onenigheid tussen beide landen. De overeenkomst die in juni 2018 werd getekend zorgde voor veel ontevredenheid bij zowel de Macedoniërs als de Grieken. Zowel de baan van premier Zaev van Noord-Macedonië als de baan van premier Tsipras stonden beiden op het spel. In Griekenland werd door de bevolking geprotesteerd en er kwam een vertrouwensstemming tegen Tsipras. Met een ongelofelijk minuscuul verschil van 151 tegen 300 overleefde de Griekse premier deze stemming. Op 12 februari 2019 ging de naamswijziging officieel in.

Wat zijn realistisch gezien de kansen voor deze twee landen?

De kans is groot dat we deze twee landen voorlopig niet in de Europese Unie zien. Beide landen hebben op verschillende vlakken teveel tekortkomingen om aan de eisen te voldoen. Ook moeten deze landen een lange procedure doorlopen, die eindeloos kan doorlopen. Neem bijvoorbeeld Turkije, die al sinds 2005 het EU-lidmaatschap probeert te verkrijgen. Albanië en Noord-Macedonië hebben wel de status van ‘kandidaat lidmaatschap’ ontvangen, maar de onderhandelingen blijven voorlopig uitgesloten.

 

  • Jonathan

Deel en like zoveel mogelijk! Zo doorbreken we samen de censuur!

0 0 Stem
Artikelbeoordeling

Kom naar ons Telegram-kanaal

Volg ons op Twitter en Facebook

Subscribe
Abonneren op
guest
Mag uw echte naam zijn of een pseudoniem
Niet verplicht
2 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Zie alle comments
CommonSenseTV
Dutch NL English EN French FR German DE Spanish ES
2
0
Wat is uw reactie hierop?x
()
x
Terug naar boven