NederlandsEnglishFrançaisDeutschEspañol

Israël en de Emiraten normaliseren relaties na tussenkomst Trump

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Israël normaliseren relaties. Dit na tussenkomst van Amerikaans president Donald Trump en zijn adviseur Jared Kushner.

De gemaakte deal heeft één voorwaarde: het niet verder annexeren van land. Dit compromis is alleen gemaakt zodat de UAE dit in het thuisland en Arabische wereld kan verkopen. het niet-annexeren zal geen veranderingen teweegbrengen in de bestuurlijke status van Judea en Samaria (Westelijke Jordaanoever).

Iran

Deze deal is volgens velen een simpel pakt tegen Iran. Onder andere Ben Shapiro zegt dit:

“De UAE wilde de relaties met Israël normaliseren, maar ze moesten er iets voor terugkrijgen, zodat het leek alsof ze geven om de Palestijnse Autoriteit, dat ze eigenlijk niet doen. Toen zei Israël: oké, wij zullen al deze gebieden niet formeel annexeren, waarvan we weten dat het in Israëlische handen komt in een volgende deal. En de UAE had toen iets van: goed, klaar.”

Shapiro vervolgt: “Wat de deal in realiteit is, is een gezamenlijke beschermingsalliantie tegen Iran.”

Tijdens de regering van president Barack Obama werd Iran geprezen als opkomende regionale macht. Landen zoals Saoedi-Arabië, Koeweit en Israël zijn toen samen opgetrokken als eenheid tegen Iran. Zei zagen in wat voor desastreuze consequenties een machtig Iran kon hebben op het Midden-Oosten.

Normalisering al langer ingezet

Na een telefoongesprek tussen de leiders van Israël, de VS en de UAE, zei president Trump tijdens een onverwachtse mededeling:

“Dit is werkelijk een historisch moment. Zoveel progressie naar vrede in het Midden-Oosten is niet gemaakt sinds het Israël-Jordanië vredesakkoord dertig jaar geleden. Door twee van Amerika’s beste en meest bekwame partners in de regio samen te brengen. Iets waarvan werd gezegd dat het niet mogelijk was. Deze deal is een grote stap in het bouwen van een meer vreedzaam, veilig en welvarend Midden-Oosten.” - President Donald Trump (VS)

Dit maakt de Emiraten het derde land dat normale diplomatieke relaties onderhoudt met Israël. In navolging van Egypte, dat vrede sloot in 1979 en Jordanië, dat vrede sloot in 1994.

Het ziet er ook naar uit dat Oman en Bahrein het voorbeeld gaan volgen en zullen normaliseren. Volgens Ben Shapiro betekent dit dat “Saoedi-Arabië niet ver achter kan liggen”, en dus ook zal gaan normaliseren. Maar dit is nog niet zeker.

De Israëlische premier is blij met de ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Steeds meer landen zien in dat het beter is om vrede te sluiten met Israël, dan ze als vijanden te zien.

De Iraanse minister van Buitenlandse zaken noemde de deal een ‘dolk die in de ruggen van de Palestijnen en alle Moslims gestoken is’. Iran spreekt niet over de duizenden moslims in Syrië die worden vermoord met Iraanse hulp. Of het door Iran gesteunde Hezbollah, dat al een lange tijd Libanon teistert.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt het volgende:

“De Verenigde Arabische Emiraten had het recht niet deze overeenkomst te onderhandelen voor de Palestijnen.”

Wat impliceert dat de deal was gesloten uit naam van de Palestijnen. Dit is echter onjuist, de deal is gesloten uit naam van de regering van de UAE, niet uit naam van Palestijnen.

Biden strijkt met de eer

Presidentskandidaat Joe Biden (D) probeert nu de eer te claimen, door te beweren dat deze deal was gesloten op basis van de ‘Arab Peace Initiative‘. Joe Biden zegt het volgende in een statement:

“Ik heb persoonlijk tijd doorgebracht met Israëlische en Emiratenleiders tijdens de Obama administration, waar ik de noodzaak voor samenwerking, brede betrokkenheid en de voordelen voor beide landen heb uitgelegd. Ik ben verheugd met deze bekendmaking.”

Om even met de Arab Peace Initiative te beginnen, deze eiste het volgende:

  • Volledige terugtrekking van Israël uit de Golanhoogten;
  • Volledige terugtrekking uit Judea en Samaria; en
  • Terugtrekking uit Oost-Jeruzalem, inclusief de Tempelberg en de Westmuur (belangrijke Joodse plaatsen);

Volgens Biden werd gewerkt op basis van dit initiatief, maar geen enkele eis is ingewilligd. Israël is juist actiever in Judea en Samaria.

De reden van deze deal komt wel door de regering-Obama. Maar niet vanwege de geweldige initiatieven van Obama-Biden. Het kwam echter door het Iran-beleid van Obama. Terwijl Obama de Iraanse leiders bleef spekken, en vooral sinds de atoomdeal van 2015 (JCPOA).

Deze deal heeft de Golfstaten in de armen van Israël gedreven, omdat ze alleen samen ervoor kunnen zorgen dat Iran geen dominante macht kan worden in het Midden-Oosten.

Alleen het wanbeleid van Obama kan deze deal aan Biden vastleggen, maar op deze negatieve manier probeert de Biden-Harris campagne het niet neer te zetten.

Joe Biden kiest Kamala Harris als VP-kandidaat

Nobelprijs

Volgens verschillende politiek commentatoren en de Nationale Veiligheidsadviseur zou president Trump de Nobelprijs voor de Vrede moeten krijgen, vanwege deze deal.

In 2018 werd al gesuggereerd dat Trump de Nobelprijs moest krijgen vanwege progressie met Noord-Korea, deze progressie lijkt echter nu verdampt te zijn. Het regime van Kim Jong-un heeft een hardere toon uitgeslagen richting de Verenigde Staten recentelijk.

“Het is echt opmerkelijk, vind ik, als je een stap achteruit doet en kijkt naar wat deze president voor vrede heeft gedaan. Het zou me niet verbazen, hoewel het in deze tijd enige tijd zal duren, als de president uiteindelijk wordt genomineerd voor een Nobelprijs. Het werk van vandaag is een voorbeeld van waarom hij terecht wordt overwogen en een koploper zou moeten zijn voor de Nobelprijs voor de vrede.” - Robert O’Brien, National Security Advisor

Vele conservatieve commentatoren kijken dan naar Barack Obama, die de Nobelprijs won ‘door te bestaan’. Obama won de Nobelprijs een paar maanden nadat hij werd gekozen tot president van de Verenigde Staten, nog voordat hij grote stappen had gemaakt op het gebied van veiligheid, of internationale diplomatie.

Het oog op de verkiezingen

Deze deal komt gelegen voor de campagne van president Trump. Het is een grote win in de buitenlandpolitiek die Trump kan opwegen tegen zijn voorgangers, waaronder Obama.

De president staat nog altijd ver achter in de aggregaat van peilingen, Het huidige RealClearPolitics gemiddelde heeft hem 7,7% achter lopen op Joe Biden. Zijn ‘approval rating‘ hangt momenteel op 47%.

Al komt er ook goed nieuws voor Trump uit.

Een derde van de ‘zwarte stemmers’ zijn minder enthousiast geworden over Joe Biden.

Volgens de Washington Examiner weten ze nu niet zeker meer of ze op Joe Biden gaan stemmen op 3 november. Dit nieuws kan positief uitpakken voor president Trump, al zou Trump de uitglijders op Twitter tot een minimum moeten beperken.

De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn op 3 november. CommonSenseTV zal u op de hoogte houden van ontwikkelingen. Ook zullen we de presidentiële debatten proberen uit te zenden op ons YouTube-kanaal, als ze worden gehouden.

Interessant? Like en deel dit geluid! Reageer en hou het netjes en respectvol.

Subscribe
Abonneren op
guest
Mag uw echte naam zijn of een pseudoniem
Niet verplicht
1 Reactie
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Zie alle comments

Laatste nieuws

NederlandsEnglishFrançaisDeutschEspañol
1
0
Laat jouw mening horen maar houdt het netjes!x
()
x