CommonSenseTV Get real!

Steun het échte nieuws!

Onze Facebook, Twitter en Telegram

Is dit het einde van het Netanyahu-tijdperk?

Afgelopen woensdag om 23:30 (Israëlische tijd) informeerde Yair Lapid, leider van de grootste oppositiepartij Yesh Atid, Israëlische president Reuven Rivlin dat hij succesvol was in het vormen van een nieuwe regering. De nieuwe regering zou uit acht partijen bestaan en een nipte meerderheid hebben in de Knesset, het Israëlische parlement.

Yair Lapid, die volgens het akkoord de minister-president van Israël zal worden in de laatste twee jaar van de termijn, kreeg het mandaat van President Reuven Rivlin nadat zittend premier Benjamin Netanyahu de deadline niet haalde. De eerste twee jaar van de termijn zullen worden vervuld door Naftali Bennett, leider van de Yamina partij, een partij die op vele vlakken extremer is dan Netanyahu’s Likud partij. Maar de coalitie is alles behalve rechts en conservatief.

De coalitie bestaat uit de centrumpartij Yesh Atid (17 zetels), de liberale Kah’ol Lavan (8 zetels), de rechtse Yamina (7 zetels), de links-socialistische Labor (7 zetels), de centrumrechtse Yisrael Beiteinu (7 zetels), de liberale Tikva Hadasha (6 zetels), de linkse Meretz (6 zetels), en de fundamentalistisch islamitische Ra’am (4 zetels).

Het enige dat deze coalitie bij elkaar lijkt te houden is hun oppositie tegen zittend premier Benjamin Netanyahu. In elke andere situatie zou deze coalitie ondenkbaar zijn, maar hun afkeer tegen Netanyahu lijkt genoeg te verenigen om deze coalitie in te huldigen als de nieuwe Israëlische regering.

Yair Lapid heeft een half uur voordat de deadline verstreek de President geïnformeerd van het vormen van de regering, als Lapid deze deadline zou hebben gemist zou het naar de Knesset gaan, waar elke parlementariër, die een 61-zetels meerderheid bij elkaar krijgt, de premier kan worden.

Reeks aan verkiezingen

Benjamin Netanyahu is de afgelopen twaalf jaar de premier van Israël geweest, tijdens deze periode heeft hij vele hervormingen doorgevoerd die de economie hebben geholpen en Israël een grootmacht hebben gemaakt. In Israël wordt hij door supporters “Koning Bibi” genoemd. Tot 2019 leek hij onverslaanbaar. Elke politieke crisis waar hij in belandde heeft hij zich weer uitgewerkt.

In 2015 kwamen de oppositiepartijen dichtbij het verwijderen van Netanyahu uit zijn ambt, maar kon hij toch nog ‘last minute’ een nieuwe coalitie bij elkaar brengen die een meerderheid in de Knesset genoot. In de verkiezingen van 2019 was het een nek-aan-nek tussen Netanyahu en Kah’ol Lavan’s Benny Gantz, een populaire militair die als grootste punt had, het verwijderen van Benjamin Netanyahu uit zijn ambt. Gantz kwam dichtbij, in de verkiezingen wonnen Likud en Kah’ol Lavan allebij 35 zetels, terwijl Likud een voorsprong had van 20.000 stemmen.

Toen de verkiezingen van april 2019 geen duidelijke uitslag had en beide Netanyahu en Gantz er niet in slaagden een regering te vormen werden nieuwe verkiezingen uitgeschreven voor september 2019. In die verkiezing kreeg Benny Gantz de voorsprong met 33 zetels en 40.000 meer stemmen dan Likud, die met 32 zetels eindigde.

September 2019 was een herhaling van april 2019, weer geen duidelijke uitkomst en beide Netanyahu en Gantz faalden in het vormen van een meerderheidsregering.

In maart 2020 waren er wederom verkiezingen, bij deze verkiezingen kwam Likud weer boven Benny Gantz uit. Likud behaalde 36 zetels, vier meer dan in september, en Kah’ol Lavan behaalde 33 zetels. Deze keer werd er een Netanyahu-Gantz regering gevormd omdat het precies aan het begin van de Coronapandemie kwam, en beide Likud en Kah’ol Lavan de politieke strijd minder belangrijk vonden dan het bestrijden van het (toen nog) onbekende virus.

Wederom verkiezingen in Israël

Deze eenheidsregering zorgde voor de implosie van de partij van Benny Gantz, die als primair doel had om Netanyahu uit het ambt te krijgen, maar hem nu expliciet steunt en in zijn ambt liet zitten. In december 2020 konden Gantz en Netanyahu het niet eens worden over een begroting. De Israëlische wet verplicht dan ontbinding van de Knesset en nieuwe verkiezingen. Die werden in maart gehouden.

Maar deze verkiezingen zagen niet meer de grote slagkracht van de alliantie die Gantz samen had gebracht, verschillende partijen die deel uitmaakten van de Kah’ol Lavan alliantie gingen weer hun eigen weg, waaronder Yesh Atid van Yair Lapid. Netanyahu behaalde 30 zetels en de tweede partij, Yesh Atid kreeg ongeveer de helft daarvan met 17 zetels.

Einde Netanyahu?

Met het vormen van deze coalitie is het nog niet direct einde oefening voor Likud’s Benjamin Netanyahu. Zo probeert hij nu nog alles op alles te zetten om de coalitie niet te laten slagen, hij heeft tenslotte maar 1 of 2 rebellen in de coalitie nodig om de coalitie te laten falen. Met de huidige zetels heeft de coalitie 61 zetels tegenover de 59 overige zetels in de Knesset. Als de coalitie nu alsnog faalt zal er naar alle waarschijnlijkheid nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven, wat de vijfde in drie jaar zou worden.

Als de coalitie slaagt zal Benjamin Netanyahu, als aanvoerder van Likud, de mantel van oppositieleider opnemen. En met de zeer fragiele coalitie die er is gesmeed is het niet ondenkbaar dat de regering voortijdig valt. Als dit gebeurt is Netanyahu binnen de kortste keren weer premier van Israël.

Netanyahu is al eerder verslagen als premier. Nadat hij zijn eerste termijn had uitgezeten van 1996 tot 1999 werd hij verslagen in de verkiezingen door Ehud Barak. Maar nog geen tien jaar later zat hij weer in de positie die hij tot de dag van vandaag bekleed.

Netanyahu beschuldigt coalitie van heulen met ‘deep state’

Premier Netanyahu heeft de aanvallen op Naftali Bennett opgevoerd, hij noemt hem een serieleugenaar en beschuldigt hem van Israël in de uitverkoop te zetten door aan deze coalitie mee te doen. Netanyahu zei dit bij Channel 20. De inkomende regering zou volgens Netanyahu een gevaar zijn voor Israël en zou heulen met de ‘deep state’.

“De Deep State zit heel diep in deze regering.” - Benjamin Netanyahu

Naftali Bennett heeft het volk voorgelogen en is een leugenaar in hart en nieren. Bennett zou namelijk nooit een regering kunnen accepteren met de islamistische Ra’am en met de linkse Labor. De nieuwe regering is volgens Netanyahu gevaarlijker dan het terugtrekken uit Gaza door Israël in 2005, wat ervoor heeft gezorgd dat Hamas de Gazastrook overnam en sindsdien gewelddadige aanvallen tegen Israël uitvoert.

“Bennett zet het land in de uitverkoop. De coalitie kan alleen samenkomen door gestolen stemmen van rechts die gegeven zijn aan links.” - Benjamin Netanyahu

De Times of Israel schreef het volgende over de opmerkingen over de deep state:

“Netanyahu, die een beroemde nauwe relatie had met Trump, heeft sommigen gealarmeerd door een deel van de taal over te nemen die de voormalige president gebruikte toen hij weigerde de Amerikaanse presidentsverkiezingen af te staan aan Joe Biden – retoriek die wordt gezien als een directe oorzaak van de dodelijke Capitol-opstand van 6 januari. Ook Trump beweerde dat de verkiezingen waren “gestolen” en herhaalde hij herhaaldelijk “deep state” samenzweringen.

Vertrouwensmotie

Knessetvoorzitter Yariv Levin zal maandag de verklaring van Yesh Atid-leider Yair Lapid naar voren brengen dat hij een regering kan vormen, waarmee het proces van het houden van een vertrouwensstemming in de nieuwe regering in gang wordt gezet.

Volgens de wet moet de stemming binnen zeven dagen na de aankondiging plaatsvinden en leden van de opkomende regering hebben Levin onder druk gezet om woensdag te stemmen.

De door de Knesset gepubliceerde plenaire agenda van woensdag bevat echter geen melding van een eedaflegging voor de nieuwe regering, waardoor het zeer waarschijnlijk is dat Levin de stemming op maandag 14 juni zal houden.

Levin zou hebben nagedacht over het plannen van de stemming om de nieuwe “veranderingsregering” op woensdag goed te keuren als er een redelijke kans lijkt te zijn om de vorming van de potentiële regering te voorkomen.

Maar met de eenheidsregering die aandrong op een vroege datum en blijkbaar al hun leden had toegewijd aan de coalitie, leek dat nu onwaarschijnlijk.

Wordt vervolgd…

4.7 7 Stemmen
Artikelbeoordeling
Subscribe
Abonneren op
guest
Mag uw echte naam zijn of een pseudoniem
Niet verplicht
1 Reactie
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Zie alle comments
CommonSenseTV
Dutch NL English EN French FR German DE Spanish ES
1
0
Wat is uw reactie hierop?x
()
x
Terug naar boven