Oprecht Onafhankelijk Nieuws & Opinies

cstv doneer
Voor vrijheid door waarheid

Het is pompen of verzuipen!

Deel onze artikelen en doorbreek de censuur
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Het is pompen of verzuipen!

Soms ben ik abuis. Momenteel denk ik dat ik mij ernstig vergist heb. Al sinds jaar en dag was ik namelijk in de veronderstelling dat we als Nederlanders een zeevarende natie waren die eeuwenlang de wereld zeeën heeft beheerst. Ik veronderstelde dat Nederlanders het bouwen van dijken en het inpolderen van land min of meer uitgevonden hebben. Ook heb ik altijd gedacht dat buitenlanders graag en regelmatig bij de Hollanders aanklopten voor al hun hardnekkige waterschaps- problemen. Van het bouwen van bruggen tot het bergen van schepen, even de Nederlanders bellen! Ja ik heb altijd gedacht dat we wel wisten hoe we met water om moesten gaan.

Iets waar we ook redelijk mee voorop lopen is het betalen van belasting. Denk aan wegenbelasting, inkomstenbelasting, onroerendgoed belasting, erfbelasting, schenkbelasting, kansspelbelasting, btw-belasting, milieubelasting, gemeentelijke belasting en ga zo maar door. O ja, ik vergeet de WATERSCHAPSBELASTING. Nou weet ik niet zeker of deze belasting bij de gemeentelijke belastingen in zit want ik kan door al die belastende bomen het fiscale bos niet meer zien. Wat ik wel weet is dat we zo nu en dan waterschapsverkiezingen hebben. Daarbij kiezen we een handje vol beleidsmakers die de verantwoordelijkheid zullen gaan dragen over het lokale overheids orgaan “de waterschappen”. Voor dat ik verder ga met mijn tirade zullen we eerst even kort kijken naar wat de taak van zo’n waterschap eigenlijk is.

Een waterschap gaat feitelijk over het regionale waterbeheer. Daarbij moet u denken aan het controleren van zwemwater, waterstanden peilen en controleren door middel van gemalen en dergelijke, afvalwater zuiveren en nog tal van zaken meer. Voor een volledig overzicht zal ik onderaan dit artikel een link met extra informatie plaatsen indien u meer van deze best wel belangrijke organisatie wilt weten. Bewust heb ik de misschien wel de belangrijkste taak van de waterschappen tot het laatst bewaard, namelijk het beheer van dijken!

Ons land is omgeven door water, we wonen eraan maar ook erop. Met zoveel rivieren, meren, kanalen en andere waterwegen in de buurt is het raadzaam om je leefomgeving aan al dit water aan te passen. Zo hebben we natuurlijk de afschuwelijk zwarte dagen van 31 januari en 1 februari 1953 in ons geheugen gegriefd staan. De watersnoodramp die zich toen voltrok kosten aan ruim 1836 mensen het leven en nog veel meer mensen raakten huis en haard kwijt. Ook verdronken er duizenden dieren die nacht. De schade was enorm en werd veroorzaakt door de onfortuinlijke samenloop van omstandigheden van stormvloed in combinatie met springtij. Door deze omstandigheden werd het zuidelijke Noordzee water in staat gesteld om zich tot extreme hoogte te ontwikkelen met dijkdoorbraken tot gevolg. De Beatrixvloed was de grootste 20e-eeuwse natuurramp in Nederland. In antwoord daarop werden de deltawerken gebouwd. Een magnifiek verdedigingssysteem bestaande uit vijf stormvloedkeringen, twee sluizen en zes dammen. Alweer een knap staaltje technisch waterschap vernuft die de wereld versteld deed staan. En volledig geconstrueerd om met name de provincies Zeeland, zuidelijk Zuid Holland en Noord Brabant te beschermen tegen hoogwater vanuit de Noordzee. En indien de waterstand van de vele rivieren die ons land rijk is te hoog word zijn de deltawerken er ook om het water uit de rivieren terug naar zee te leiden. Zo doen we dat….

Wat we ook doen is inpolderen. We leggen een complete binnenzee droog om er Almere op te zetten. Nou heb ik het natuurlijk over de provincie Flevoland en de fenomenale Afsluitdijk om de Waddenzee van het IJsselmeer te scheiden en zo het prachtige Friesland met Noord Holland te verbinden. Maar dat niet alleen! De Afsluitdijk is onderdeel van de Zuiderzeewerken en is van essentieel belang om ons land te beschermen tegen overstromingen. Een typisch staaltje multitasking dus. En los van wat we nu eigenlijk vinden van het opgeven van de Zuiderzee. We hebben nu wel de door de Nederlandse ingenieur en waterbouwkundige Cornelis Lely ontworpen provincie Flevoland. Alles dankzij zijn uiterst ambitieuze inpoldering plannen. En met de creatie van heel veel extra land tot gevolg. Niet alleen voor de bouw van de naar hem vernoemde hoofdstad Lelystad maar voor nog vele andere dorpen en steden en landbouw natuurlijk! Concluderend, we weten waar we mee bezig zijn.

Gemalen, sluizen, polderen en het bouwen van dijken. We hebben het tot kunst verheven. Dan nu de kwestie van vandaag. Dit alles in ogenschouw nemende groeit bij mij de verbazing over het momentele falen van al onze gecreëerde kunst? Hoe kan dit? Wat is dit voor een wanstaltige landkakkelobbesen-verlakkerij van ons nationaal erfgoed verkwanseld door een stel ondermaatse landrotten die van toeten nog blazen lijken te weten. Zo is er sprake van (dreigende) dijkdoorbraken bij Reeuwijk (Zuid Holland, Hattem (Gelderland) eerder deze maand al bij Echt Susteren en Roosteren (Limburg) en nu dan weer een doorbraak bij Meerssum (Limburg). Ook is er de laatste dagen veelvuldig in het nieuws gemeld dat er op diverse plaatsen in het land gaten in dijken gevuld moesten worden om eventuele (verdere) doorbraken te voorkomen. Nu vraag ik mij in alle oprechtheid af wat er in vredesnaam aan de hand is met ons Nederland? Zouden onze dijken niet opgewassen moeten zijn tegen dit soort weersomstandigheden? Is er wel onderhoud gepleegd of is er soms een groot deel van belastinggeld in het water gevallen? Als u het weet, dan hoor ik het graag. Op dit moment kan ik alleen maar zeggen dat ik erg veel vragen heb……….

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/waterschappen
https://www.rijkswaterstaat.nl/


Deel onze artikelen en doorbreek de censuur
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Deel dit artikel!

Subscribe
Abonneren op
Mag uw echte naam zijn of een pseudoniem
Niet verplicht
26 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Zie alle comments
CommonSenseTV
nl Dutch
X
26
0
Wat is uw reactie hierop?x
()
x