CommonSenseTV Get real!

Steun het échte nieuws!

Onze Facebook, Twitter en Telegram

GELDVERSPILLING: Verhuizing parlement blijkt NIET nodig tijdens renovatie Binnenhof

Tijdens het verbouwen van het Binnenhof gaan de Kamerleden, hun medewerkers en ambtenaren tijdelijk weg van het Binnenhof. Hiervoor is het oude Ministerie van Buitenlandse Zaken voor 161 MILJOEN verbouwd. Maar nu blijkt uit nieuw, onafhankelijk, onderzoek dat de verhuizing niet nodig zou zijn.

BBC Bouwmanagement stelt dat “een gefaseerde uitvoering zeer goed mogelijk is” en dat ze dat ook prefereren. Het onderzoek is gedaan op verzoek van het presidium van de Tweede Kamer, dat functioneert als het dagelijkse bestuur van het ‘Huis van de Democratie.’

In 2015 heeft kabinet-Rutte II besloten dat de renovatie van het Binnenhof zal gebeuren in één keer, in plaats van verschillende fases. De Tweede Kamer zal voor op zijn minst 5,5 jaar verhuizen naar een andere plek in Den Haag. Naast de Tweede Kamer moeten ook de Eerste Kamer, de Raad van State en de werknemers van het ministerie van Algemene Zaken, waaronder minister-president Mark Rutte moeten een nieuwe werkplek hebben.

161 miljoen voor ombouwen

Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken, die politiek verantwoordelijk is voor de verbouwing, hoopt op een spoedig vertrek en een snelle renovatie van het historische complex in één keer. Dit omdat het minder overlast zou geven, goedkoper, sneller en veiliger zou zijn. Daarnaast is er al een gebouw omgebouwd voor 161 miljoen euro als onderkomen van de Tweede Kamer tijdens de periode.

De Tweede Kamer is overwegend ontevreden over de gekozen aanpak. Zo hebben ze vragen over de huidige voorbereidingen van het Rijksvastgoedbedrijf. Veel Kamerleden vrezen er ook voor dat ze vanaf een andere plek gaan toekijken hoe dit project veel langer gaat duren en veel meer belastinggeld zal opslokken.

Precies om die reden heeft het Kamervoorzitter Khadija Arib een nieuw onderzoek laten doen. In het rapport wordt benadrukt dat het Binnenhof bestaat uit compleet verschillende gebouwen, met allemaal eigen installaties en bouwtechnische eisen.

Bij de renovatie kunnen die gebouwen worden ‘losgekoppeld’. Dan zal de verbouwing ongeveer 6 tot 7,5 jaar duren, en zouden de Kamerleden ook nergens last van hebben. Maar het Rijksvastgoedbedrijf denkt eerder aan een termijn van 13 jaar of zelfs nog langer.

Dit is de zoveelste keer dat de Nederlandse overheid geld verspilt.

Volgende week donderdag zal de Tweede Kamer een besluit moeten nemen.

 

0 0 Stemmen
Artikelbeoordeling

Kom naar ons Telegram-kanaal

Volg ons op Twitter en Facebook

Subscribe
Abonneren op
guest
Mag uw echte naam zijn of een pseudoniem
Niet verplicht
2 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Zie alle comments
CommonSenseTV
Dutch NL English EN French FR German DE Spanish ES
2
0
Wat is uw reactie hierop?x
()
x
Terug naar boven