‘Fouten’ zijn gemaakt tijdens het vaccinatieprogramma van de EU tegen Covid-19, geeft de vicevoorzitter van de Commissie toe
De bekentenis werd gedaan door Timmermans in een interview met het Duitse dagblad Der Tagesspiegel, dat op zondag werd gepubliceerd.
Het is waar dat er fouten zijn gemaakt bij het bestellen van vaccins, zowel door Brussel als door de lidstaten.
Het is echter te vroeg om conclusies te trekken, en momenteel is de prioriteit ervoor te zorgen dat “heel Europa vaccins krijgt”, benadrukte de ambtenaar.
“Ik ben klaar om de balans op te maken aan het einde van de pandemie. Dan kunnen we zien wat we fout hebben gedaan en wat we goed hebben gedaan, ” voegde Timmermans eraan toe.
Timmermans gaf toe dat de EU-benadering van de Covid-19-vaccinatie het meest ten goede kwam aan “de rijkere staten” zoals Duitsland, en toch zei Timmermans dat de gezamenlijke volgorde van de vaccins op EU-niveau een goede zaak was.
Timmermans ’toelating komt omdat de EU-vaccinatiedrang, die al achterloopt op schema, op nieuwe problemen stuitte. Vrijdag waarschuwde een van de belangrijkste leveranciers van het blok, de Brits-Zweedse farmaceutische gigant AstraZeneca, dat de levering van de vaccins naar verwachting verder zal worden uitgesteld. De farmaceutische gigant legde de schuld van de verstoring van de productie en van exportbeperkingen.
“Helaas zullen exportbeperkingen de leveringen in het eerste kwartaal verminderen en zullen ze waarschijnlijk de leveringen in het tweede kwartaal beïnvloeden”, zei AstraZeneca in een verklaring.
Het bedrijf heeft al moeilijkheden ondervonden bij het nakomen van zijn verplichtingen jegens de EU, door het aanvankelijk overeengekomen bedrag van 80 miljoen doses in het eerste kwartaal met meer dan de helft te verminderen. De snelheid van de leveringen was erg traag, waarbij de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen deze week onthulde dat het farmaceutische bedrijf minder dan 10% van het afgesproken aantal vaccindoses had geleverd.
Ook de verdeling van het schaarse vaccinaanbod over de EU-lidstaten is herhaaldelijk bekritiseerd. De beweringen van “oneerlijke” distributie werden vrijdag versterkt door de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz, die beweerde dat er mogelijk onder de tafel deals tussen bepaalde EU-leden en farmaceutische bedrijven hebben plaatsgevonden.
“Er zijn aanwijzingen dat daar een zogenaamde bazaar heeft plaatsgevonden, waar extra afspraken zijn gemaakt tussen lidstaten en farmabedrijven”, aldus Kurz.
Ondanks de beloften van Brussel om de vaccins proportioneel te verdelen, “gebeuren de leveringen niet in overeenstemming met de bevolking” , voegde hij eraan toe. De beweringen van de bondskanselier zijn aangevochten door het Oostenrijkse eigen ministerie van Volksgezondheid, met zijn algemeen secretaris, Ines Stilling, die erop aandrong dat het distributieproces volgde op “zeer evenwichtige en transparante onderhandelingen”.
beschuldigingen werden gevolgd door een brief van de leiders van Oostenrijk, Bulgarije, Tsjechië, Slovenië, waarin wordt opgeroepen tot een EU-noodtop om de problemen aan te pakken. Als de ongelijkheid in de distributie aanhoudt, zou dit de pogingen van het blok om een verenigd antwoord op de pandemie te ontwikkelen in gevaar kunnen brengen, waarschuwde de brief die op zaterdag werd gepubliceerd.
“Als dit systeem zou doorgaan, zou het tegen deze zomer enorme ongelijkheden tussen de lidstaten blijven creëren en verergeren, waarbij sommigen binnen een paar weken kudde-immuniteit zouden kunnen bereiken, terwijl anderen ver achter zouden blijven”, luidt de brief.