De politie is je beste vriend niet meer

Recent had ik een interessant gesprek met een politie-agente, iemand die al 20 jaar bij de politie werkt. Het gesprek ging over de veranderde houding van de politie. Althans, mijn vraag aan haar was of de politie tegenwoordig een andere attitude heeft dan vroeger.

Vroeger zeiden we tenslotte: De Politie is je beste vriend.

Maar de laatste tijd zijn we er, via sociale media, regelmatig getuige van dat de politie zich bepaald niet als een vriend gedraagt.

Ik vroeg haar of dat gewoon uitvergrootte incidenten zijn of dat er sinds de coronacrisis daadwerkelijk een andere cultuur heerst bij de politie.

De agente vertelde mij dat die verandering al lang geleden is opgetreden. “De politiek heeft al jaren geleden besloten dat de politie strenger moest optreden”.

 

Ik vermoed dat dat mede gebaseerd was op een Amerikaans succes.

Van 1994 tot 2001 was Rudi Giuliani (u weet wel, de raadsman van Donald Trump) burgemeester van New York. In die tijd was NY een gevaarlijke stad met een heel hoog criminaliteitscijfer. Rudi voerde de Zero Tollerance strategie in. Een beleid waarbij de politie de opdracht kreeg om op te treden tegen elk vergrijp. Zelfs kleine vergrijpen werden behandeld en bestraft, maar hij trad ook hard op tegen georganiseerde misdaad en durfde het zelfs aan om de maffia aan te pakken. En zijn strategie werkte.

At a forum three months into his term as mayor, Giuliani mentioned that freedom does not mean that “people can do anything they want, be anything they can be. Freedom is about the willingness of every single human being to cede to lawful authority a great deal of discretion about what you do and how you do it”.

(Rudy Giuliani: Vrijheid betekent niet dat de mensen alles kunnen doen wat ze willen, alles kunnen zijn wat ze willen. Vrijheid gaat over de bereidheid van elk individu om aan de wettige autoriteit een grote mate van vertrouwen te geven over wat je doet en hoe je het doet).

 

Giuliani heeft van New York weer een veilige stad gemaakt

En hij heeft dat op een fantastische manier bewerkstelligd.

Maar ja, als we zoiets aan Nederlandse politici overlaten……

“Al reeds vele jaren geleden heeft de politiek ingezet op een grotere politiemacht en een strengere aanpak. “Meer blauw op straat”, was de slogan toen. En zo geschiedde”. Vertelde de agente.

“Maar is het dan wenselijk dat het ontaard in grof geweld van politie-eenheden tegen onschuldige burgers?” Vroeg ik haar.

“Nou”, sprak de agente, “wat je ziet op de youtube filmpjes is meestal maar een deel van het verhaal. Je ziet de filmpjes beginnen op het moment dat de politie geweld gebruikt, maar je ziet niet wat er daarvoor gebeurd is. En dat geeft een heel vertekend beeld”.

“Daar heeft u wel gelijk in”, beaamde ik. “Maar dat geldt andersom ook. De NOS en de andere mainstream media laten zien dat er conflicten of conflictjes (al dan niet in scene gezet) ontstaan en stoppen met filmen op het moment dat de politie er op los begint te meppen…..

Maar hoe dan ook, mevrouw, als ik beelden zie van een oude man die door 2 politie agenten te paard wordt achterna gezeten en met de lange lat zijn schedel wordt kapotgeslagen….”

“Maar die man was wel gesommeerd om het plein te verlaten”, sprak ze.

“Vindt u dat niet een beetje zware straf mevrouw? Je schedel wordt half ingeslagen omdat je misdaad is dat je je op het openbare plein bevind…..

Is dit echt wat de overheid beoogd? Volgens mij ging de roep om meer blauw op straat destijds om het terugdringen van de criminaliteit. En zie wat er nu gebeurd”.

 

En toen gebeurde er iets heel bijzonders.

De politie-agente vertelde me dat de politiek zich inmiddels wel bewust is van het wegsmeltende draagvlak onder de bevolking en dat ze eigenlijk de teugels wat betreft politie optreden weer willen aanhalen. Maar de nieuwe lichting politie agenten is gewend aan hun vrijheid en het is moeilijk om dat weer teruggedraaid te krijgen. De geest is uit de fles en die is er moeilijk terug in te krijgen.

Ze verzekerde me wel dat dit haar observatie was en niet het standpunt van het KLPD.

En dat begreep ik natuurlijk wel. Maar wat een openbaring is dit. Wat een enorme blamage weer van de overheid.

De roep om “Meer blauw op straat” van destijds is ontaard in anarchie van de politiekorpsen.

En natuurlijk geldt het niet voor iedere agent en voor elk korps. Maar het machtsmisbruik is, zeker sinds de corona idioterie, buitenproportioneel.

https://www.facebook.com/fruesink/videos/10222369453777220

(Met dank aan Frank Ruesink voor zijn compilage)

 

 

Bij de brandweer kunnen ze er ook iets van.

Leen Schaap, ex-commandant van het Amsterdamse brandweerkorps heeft hier onlangs een boek over geschreven. In ‘Brand in Amsterdam’ vertelt hij hoe hij in 2016 door burgemeester Eberhard van der Laan wordt aangesteld als commandant van de brandweer Amsterdam-Amstelland, met de moeilijke opdracht deze te moderniseren en de weerbarstige cultuur van racisme, seksisme en machtsmisbruik te doorbreken.

In zijn boek beschrijft hij hoe hij vanaf dag één ongekende weerstand en tegenwerking ondervind. De machtsstrijd die ontstaat gaat gepaard met politieke spelletjes, intimidatie en zelfs bedreigingen. Leen Schaap vertelde in een radio interview dat dit soort praktijken ook voorkomen bij de politiekorpsen.

Helaas is de heer Schaap aan de kant gezet door Femke Halsema, de nieuwe burgemeester van Amsterdam. Die vindt namelijk dat de cultuur van het brandweerkorps gerespecteerd moet worden.

 

Ook onze reporter Jasper werd onlangs langdurig door de politie opgehouden, lastiggevallen en beboet omdat hij na 21.00 uur van zijn werk naar huis op weg was.

En dat ondanks dat hij al zijn formulieren en documenten bij zich had.

De opnames van zijn ontmoeting met de politie zijn te beluisteren in zijn ‘Jasper Experience’ nummer 13:

The Jasper Experience #13

4.3 13 Stemmen
Artikelbeoordeling

Dit supertooltje "Internet Download Manager" kan ALLE video´s downloaden van iedere website. Weg met die censuur!

Subscribe
Abonneren op
guest
Mag uw echte naam zijn of een pseudoniem
Niet verplicht
11 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Zie alle comments
CommonSenseTV
nl Dutch
X
11
0
Wat is uw reactie hierop?x
()
x