CommonSenseTV Get real!

Steun het échte nieuws!

Onze Facebook, Twitter en Telegram

D. Trump voor 2e maal vrijgesproken in impeachment.

De Amerikaanse Senaat spreekt oud-president Donald Trump vrij van het aanzetten tot de opstand in het Capitool. Nog voor het eind van de stemming in zijn afzettingsrechtszaak bleek al dat er onvoldoende steun is om de oud-president te veroordelen.

Uiteindelijk stemden zaterdag 53 senatoren voor zijn veroordeling en 43 tegen, terwijl een tweederdemeerderheid nodig was.

Hoewel Trump inmiddels geen president meer is, speelde de afzettingsrechtszaak met name voor de Democraten een belangrijke symbolische rol.

Daarnaast had de politieke rechtszaak ook een praktisch doel: als Trump wel zou zijn afgezet, zou er met een gewone meerderheid van stemmen ook kunnen worden besloten dat hij in de toekomst geen presidentskandidaat meer zou mogen zijn. Nu Trump is vrijgepleit, is dat dus nog steeds een optie, al heeft hij voor zover bekend geen concrete plannen daartoe.

Trump eerste president met twee afzettingsprocedures

Trump werd beschuldigd van het aanzetten van zijn aanhangers tot een opstand, die uitmondde in de bestorming van het Capitool, het parlementsgebouw in de hoofdstad Washington. Daarbij kwamen vijf mensen om het leven.

Zijn advocaten noemen het proces “politieke wraak” en “ongrondwettelijk”. Eerder zouden er nog getuigen worden gehoord, maar door een deal tussen de aanklagers en de verdediging werd hier toch van afgezien.

Trump is de eerste Amerikaanse president in de geschiedenis die voor de tweede maal wordt aangeklaagd in een afzettingsprocedure. Het vorige proces volgde op het grote Ruslandonderzoek van speciaal aanklager Robert Muller.

Democraten tonen belastend materiaal in Trumps impeachmentproces

Democraten tonen belastend materiaal in Trumps impeachmentproces

Het proces verliep ongekend snel en zonder getuigen

Het historische tweede impeachmentproces tegen Trump begon afgelopen dinsdag en verliep ongekend snel.

Het eerste proces tegen Trump duurde 21 dagen en eindigde eveneens in vrijspraak. Het was ook dit keer vanaf het begin duidelijk dat er onder Republikeinse senatoren onvoldoende draagvlak was om hun partijgenoot Trump te veroordelen.

De vervolging van Trump, die zelf niet getuigde, volgde op de bestorming van het parlementsgebouw door zijn aanhangers. Hij kreeg het verwijt zijn achterban te hebben opgehitst. Trump hield na zijn verkiezingsnederlaag vol dat hij door fraude had verloren van de Democraat Joe Biden.

Er vielen vijf doden toen betogers het Capitool binnenvielen toen de verkiezingsuitslag daar werd goedgekeurd.

De advocaten van de oud-president betoogden dat Trump niemand had opgeroepen iets strafbaars te doen. Ze vonden dat hun cliënt niet verantwoordelijk kon worden gehouden voor het gedrag van een “kleine groep criminelen”.

Bovendien was de Senaat volgens de juristen niet bevoegd om recht te spreken over een voormalige president.

Veel Republikeinen gingen mee in dat laatste argument. Een motie om het proces als ongrondwettig te laten bestempelen, kreeg vorige maand de steun van 45 van de 50 senatoren uit de partij van Trump. Daarmee leek de benodigde tweederdemeerderheid om de oud-president te veroordelen al voor aanvang van het proces buiten bereik te zijn.

Hoewel ook Republikeinen verontwaardigd hadden gereageerd op de dodelijke rellen, kwam de steun voor de vervolging van Trump vooral uit het kamp van de Democraten.

Dat het proces tegen Trump zaterdag zijn climax zou bereiken, leek eerder op de dag niet vanzelfsprekend. Toen kondigden de aanklagers aan dat ze de Republikeinse afgevaardigde Jaime Herrera Beutler wilden oproepen als getuige. Zij zou van de Republikeinse fractieleider in het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hebben gehoord dat Trump weigerde het Congres te hulp te schieten tijdens de bestorming.

 

ZIE OOK:

Donald Trump vrijgesproken - NU.NL toont zich wederom als leugenpers

Deel en like zoveel mogelijk! Zo doorbreken we samen de censuur!

4.6 7 Stemmen
Artikelbeoordeling

Kom naar ons Telegram-kanaal

Volg ons op Twitter en Facebook

Subscribe
Abonneren op
guest
Mag uw echte naam zijn of een pseudoniem
Niet verplicht
7 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Zie alle comments
CommonSenseTV
Dutch NL English EN French FR German DE Spanish ES
7
0
Wat is uw reactie hierop?x
()
x
Terug naar boven