NederlandsEnglishFrançaisDeutschEspañol

Bolsonaro supporters geblokkeerd op Facebook

Supporters van Braziliaans president Jair Bolsonaro worden geblokkeerd op Facebook. Dit gebeurt nadat het hooggerechtshof van Brazilië dit had bevolen.

De groep supporters waren beschuldigd van het verspreiden van nepnieuws tegen rechters. Ook al heeft het medium gezegd dat deze maatregel een dreiging is voor de vrijheid van meningsuiting. Facebook gaat in beroep tegen dit bevel.

Volgens de rechters was Facebook gebruikt om op te roepen tot een militaire staatsgreep die het parlement en hooggerechtshof omver moeten werpen.

In mei had een rechter Facebook het bevel gegeven om 12 gebruikers te blokkeren, ook Twitter moest dit doen met 16 accounts.

Op vrijdag gaf het hooggerechtshof Facebook een boete van €313.000,- voor het weigeren deze gebruikers volledig op te schorten. Facebook had alleen toegezegd dat ze accounts zouden blokkeren die vanuit Brazilië werkten. Verder zou Facebook boetes van €16.000,- moeten betalen voor elke dag dat het niet ingaf aan de bevelen.

Facebook zei in een verklaring dat het gerechtelijk bevel extreem was, “in strijd met wetten en jurisdicties wereldwijd”.

“Gezien de dreiging van strafrechtelijke aansprakelijkheid voor een lokale werknemer, zien we op dit moment geen ander alternatief dan het naleven van de beslissing door de gebruikers wereldwijd te blokkeren, terwijl we in beroep gaan bij het Hooggerechtshof.” - Aldus Facebook

Prominente supporters geblokkeerd

Tussen de geblokkeerde accounts zat ook het account van Roberto Jefferson, de leider van een coalitiepartij van Bolsonaro. En Luciano Hang, een van de bekendste zakenmensen van Brazilië.

Facebook en Twitter staan onder druk om zogenaamde “haatspeech” en “valse informatie”.

In juli blokkeerde Facebook tientallen accounts op Facebook en Instagram die naar eigen zeggen betrokken waren bij het creëren van ‘fictieve persona’s die zich voordeden als verslaggevers’ en ‘vermomd als nieuwsuitzendingen’.

Het zei dat het de rekeningen had gekoppeld aan werknemers in de regering van president Bolsonaro. Zoals zijn zonen Eduardo en Flávio en anderen.

Subscribe
Abonneren op
guest
Mag uw echte naam zijn of een pseudoniem
1 Reactie
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Zie alle comments

Doe normaal…en  DRAAG HET UIT!

Laatste nieuws

NederlandsEnglishFrançaisDeutschEspañol
1
0
Laat jouw mening horen! Houd het netjes.x
()
x