Triest of ………. ?

DOUBLE C ?/DUBBEL C ?

Na alles wel gezien te hebben ¨dacht ik¨,

is er het volgende (propa) sorry, ik bedoel ¨nieuws¨artikel de wijde wereld in geschreven.

Nu twijfelde ik of ik dit in de categorie Triest of in de categorie Lachwekkend moest plaatsen en heb het uiteindelijk in de categorie Nieuws geplaatst en laat U zelf beslissen.

Spoiler: Zij is ¨met¨ corona gestorven, niet ¨aan¨ + 90 jaar.

Tip: Vergeet bij het lezen van dit bericht niet om extra, maar dan ook écht extra na te denken over de uitspraak (!) gedaan door de Heer P. Maes in dit artikel.

Copy paste art. van het Nieuwsblad.be

Overleden Belgische vrouw (90) bleek gelijktijdig besmet met twee coronavarianten, viroloog Piet Maes: “Dit komt wellicht meer voor, maar is ook goed voor de immuniteit”

Een 90-jarige vrouw die overleed nadat ze besmet raakte met het coronavirus, bleek gelijktijdig besmet met zowel de alfa- als de bètavariant van het virus. “Dit is een van de eerste gedocumenteerde gevallen van co-ïnfectie met twee verontrustende varianten van SARS-CoV-2”, zegt moleculair bioloog Anne Vankeerberghen van het OLV Ziekenhuis in Aalst en auteur van de studie.

De ongevaccineerde vrouw die alleen woonde en thuisverpleging kreeg, werd in maart na een reeks valpartijen opgenomen in het OLV Ziekenhuis en testte dezelfde dag positief op COVID-19. Hoewel haar zuurstofgehalte aanvankelijk goed was, verslechterde haar toestand snel en vijf dagen later stierf ze.

Toen er werd getest op de aanwezigheid van zorgwekkende varianten, ontdekte het medisch personeel dat de vrouw was geïnfecteerd met twee stammen van het SARS-CoV-2-virus, dat Covid -19 veroorzaakt. Het ging om zowel de alfastam, die zijn oorsprong vond in Groot-Brittannië, als de bètavariant, die voor het eerst werd ontdekt in Zuid-Afrika. “Beide varianten circuleerden op dat moment in België, dus het is waarschijnlijk dat de dame co-geïnfecteerd was met verschillende virussen van twee verschillende mensen”, aldus Vankeerberghen. “Helaas weten we niet hoe ze besmet is geraakt.”

Vankeerberghen meldt dat er “geen andere gepubliceerde gevallen” zijn van soortgelijke co-infecties, maar voegde eraan toe dat het “fenomeen waarschijnlijk wordt onderschat”, onder andere doordat er maar beperkt wordt getest op zorgwekkende varianten.

“Dat klopt ook”, zegt ook Piet Maes, professor Virologie aan het Rega Instituut (KU Leuven). “Abnormaal is dat niet. Op het hoogtepunt van de voorbije golf in maart liepen er duizenden mensen positief rond die het niet wisten. Ze waren besmet met uiteenlopende varianten. Als je zo iemand tegen het lijf loopt, kan je uiteraard besmet raken. Bovendien is het niet omdat je al besmet bent met de ene variant dat je dan beschermd bent tegen infectie met een andere variant.”

Geen andere gevallen

Het valt volgens Vankeerberghen moeilijk te zeggen of de co-infectie een rol heeft gespeeld bij de snelle achteruitgang van de patiënt. Het onderzoek, dat nog niet voor publicatie bij een medisch tijdschrift is ingediend, wordt voorgesteld op het Europese congres over klinische microbiologie en infectieziekten (ECCMID).

Ook Piet Maes kan dat moeilijk inschatten. (!)“Als je twee keer besmet raakt, na mekaar, telkens met een andere variant, zal dat je immuniteit eerder ten goede komen. Na een tweede infectie bouw immers immuniteit op en word je minder ziek. Besmet raken met twee varianten tegelijk komt uiteraard minder voor, maar ook hier denk ik dat een dubbele besmetting goed kan zijn en je resistenter kan maken tegen het coronavirus. Ik geloof zeker niet dat het patiënten zieker zal maken. Integendeel.”

Vankeerberghen pleit ervoor om meer gebruik te maken van snelle PCR-tests om gekende virusmutaties op te sporen. “In Leuven zijn we daar al zes maanden mee bezig, om een beeld te krijgen van de mutaties die circuleren”, aldus Maes. “De testen maken het mogelijk om ook dubbele infecties op te sporen, maar nu wordt dat nog te weinig gedaan. Specifiek kan je voor de ene mutatie zeggen: dat patroon komt voor bij de Britse variant en dit mutatiepatroon komt voor bij de Zuid-Afrikaanse. Door die mix van beide patronen weet je dat er mogelijk een dubbelinfectie is. Men vermoedt dat de Zuid-Afrikaanse variant het product is van een dubbele infectie.”

In januari meldden wetenschappers in Brazilië ook al dat twee mensen gelijktijdig besmet waren met twee verschillende stammen van het coronavirus, maar ook die studie moet nog worden gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift.

Wat met de effectiviteit van vaccins?

Wat betekent dit voor de vaccins en de campagne? Verandert deze vaststelling iets? Maes: “Voor de vaccinaties maakt dit onderzoek geen verschil. Het enige wat er zou kunnen gebeuren is dat we gaan naar een situatie waar de slechte eigenschappen van één variant worden overgenomen door een andere variant waardoor effectiviteit van de vaccins iets lager zou kunnen liggen.”

Is het voor de gewone man of vrouw in de straat belangrijk te weten of die een dubbele infectie heeft opgelopen? “Voor mensen, die positief testten, heeft de studie niet zo’n belang. Ze zullen niet anders behandeld worden omdat ze een co-ïnfectie hebben opgelopen”, besluit maes. “Op epidemiologisch vlak is het een ander verahaal. Met die extra informatie kan je beter gaan voorspellen wat er op ons afkomt en hoe het virus verandert.”

 

Als afsluiter nog een bericht/ advies aan alle ouderen (m/v)

Laat U letterlijk en figuurlijk niet KISTEN ! 

Ook een oudere meid is op haar laatste stukje toekomst voorbereid !

 

 

Risico van het Covid-19-vaccin: Infecties nemen toe in veertien dagen na prik

4.9 11 Stemmen
Artikelbeoordeling
Subscribe
Abonneren op
guest
Mag uw echte naam zijn of een pseudoniem
Niet verplicht
6 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
Zie alle comments
nl Dutch
X
6
0
Wat is uw reactie hierop?x
()
x